Nagy Sándor: Hódítás...a konyhában

2012. május 07.

Romváry világa: gyömbér

Kínában már időszámításunk előtt több évszázaddal használták és Marco Polo könyvében is említi e növny használatát. A középkorban jelentős szerepet játszott a népek közötti fűszerkereskedelemben. Ma Dél-Ázsiában, Dél-Amerikában és Nyugat-Afrika tropikus tájain termesztik ezt a sajátságosan illatosm csípős, kesernyés ízű fűszert adó növényt.

A növény gyökértörzse szolgáltatja a fűszert (Zingiberis rhizoma), amelynek feldolgozási módja szerint több változata ismert. A hámozatlan fekete a “barbadosi” és a hámozott fehér a “bengáliai” gyömbér.

Aromáját illóolaj, ízét pedig gingerol-tartalma okozza. Ezenkívül cuktor, gyantát, gyantasavat, keményítőt tartalmaz.

A gyömbér kitűnő gyomorerősítő, étávgyjavító, emésztést elősegítő. Zsíros ételek utáni telítettség érzésnél jó szolgálatot tesz. Nálunk vágott állapotban, míg egyes országokban őrölve, sőt, kandírozva is forgalomba kerül.

Egyes levesek (hús-, bab-, burgonya-, gyümölcs-), levesgombócok, szószok és egyes angolosan készített húsételek kitűnő ízesítője, de intenzív aromája miatt adagolásával takarékosan kell bánni. Uborka, tök és gyümölcsök eltevésénél, cukrászati készítményeknél is használják. Angliában, Amerikában a híres “Ingver” sört készítik belőle. Felhasználják még a likőriparban és fűszerkeverékek készítésénél.

  Megjegyzés: az 1972es Romváry kötet értelemszerűen nem beszél azóta megjelent és széles körben ismert felhasználási módokról és termékekről.  

Receptek

Gyömbéres-mandulás töltött csirke

A jól megtisztított csirke bőrét a mellrészen ujjunkkkal fellazítjuk. 1 zsemlét beáztatunk és kinyomkodjuk. 3 dkg vajat 1 egész tojással jól kikeverünk. 5dkg mandulát forrásban lévő vízbe dobunk, lehámozzuk és durvára összevágjuk. A zsemlét és a mandulát hozzáadjuk a tojáshoz, megsózzuk, mokkáskanálnyi törött gyömbérrel ízesítjük, összedolgozzuk és a csirke fellazított bőre alá nyomkodjuk. Alufóliába csomagolva, lassú tűznél sütőben sütjük.

Gyömbérsör

1kg cukrot és 1kg mézet összekeverünk és hozzáadunk 1db meghámozott és összenyomkodott citromot, 15 dkg őrölt gyömbért, 1/2 dl borecetet. Hozzáöntünk 2,5 liter forró vizet, majd miután kihült, hozzákeverjük 3 tojássárgáját és 3 dkg élesztőt. Az egész anyagot 2-3 napig mérsékelt meleg helyen állni hagyjuk, majd üvegekbe töltjük.

Gyomorjavító, vértisztító tea

1-1 csomag gyömbér, rebarbara, tarackgyökér, édeskömény keverékéből 1 evőkanálnyit veszünk 3 dl vízhez. Főzetet készítünk, melyet leszűrve éhgyomorra fogyasztunk.

Romváry világa: gyömbér
tovább olvasom ->

Címkék: könyv fűszer Magyar Mindenmás Romváry

süti beállítások módosítása