Nagy Sándor: Hódítás...a konyhában

2012. november 10.

Szegfűszeges libamell, sült tökkel és babbal, édes gravyben

Márton-nap, újbor, liba.
Liba minden mennyiségben.

Tavaly kimaradt a ‘mártonnapozás’: amikor az ember egy másik országban él, egy idő után kimaradnak a jellegzetesen magyar ünnepek.
Idén semmiféleképp nem szerettem volna kihagyni, már előre beírtam a naptáramba, hogy ezen a hétvégén libamámorban fogok létezni a konyhában.

Mivel a lehetőségeim elég limitáltak ami a konyhai eszközöket illeti (egyelőre ugye nincs sütő), ezért meg sem fordult a fejemben hogy egész libát vagy combot sütök. Maradt hát a jó öreg libamell, amihez elég egy serpenyő, meg úgy fél óra, hogy tokkal vonóval kész legyen az ebéd.

Aki olyan szerencsés, hogy nem ilyen apró, két plattos tűzhelyen főz, hanem esetleg 4-5 kiállása is van, az ha ügyes, hamarabb is végezhet

A libamellem 1100.-ftért vettem ma reggel a piacon.
Szép nagy bőrös, csak amikor kicsomagoltam, akkor döbbentem rá mekkora is valójában. Ez a fél kiló bőven elég 4 emberre - természetesen csak akkor ha körettel szolgáljuk fel a családnak.

Desszertet most nem csináltam, de ajánlom hozzá a serpenyőben, mézen grillezet körtét, vaníliafagyival és csokiöntettel - nagyon nem lehet vele mellé lőni…

Szóval visszatérve, a mell megérte a pénzét, bár nem tűnhet olcsónak (semmi nem az manapság), de libát sem eszik az ember (sajnos) minden nap,  így minimum egyszer egy évben mindenki megengedheti magának.
Kerüljön valami új a vasárnapi asztalra!

Elkészítés:

A mell bőrös részét vágdossuk be, ugyanúgy, ahogy Húsvétkor a börös disznóval szoktuk. Szurkáljunk bele egész szegfűszegeket. Mehet bele egy tucat.

Hevítsünk fel egy serpenyőt, de ne tegyünk bele semmit. Elég zsíros a kacsamell, bőven lesz alatta elegendő zsír.

Bőrrel lefelé tegyük a serpenyőbe a mellet és süssük 5 percig. Ezután fordítsuk meg és süssük a másik felét is 5 percig. 

Az én technikám az, hogy ezután még egyszer megfordítom és közepes fokozaton, lassan addig sütöm, amíg a bör át nem pirul a hús pedig sötétrózsaszín (plusz egy forgatás) nem lesz.

Ízlések és pofonok: én úgy szeretem a libamellet ha lágy, rózsaszín belül, de kellően átsült.

Köret: egy kisebb tököt vágjunk vastagabb szeletekre, pároljuk közepesen puhára, majd a kacsából kisült zsírban pirítsunk meg egy karikára (vagy apróra vágott) lilahagymát. Ezután dobjuk rá a tökszeleteket és egy kevés vörösbabot (nyugodtan használjunk konzervet), majd fűszerezzük - óvatosan -  szerecsendióval. Az egészet süssük le és készen is vagyunk a körettel.

Édes gravy: Angliában mindenhol kapni gravy port. Majdnem minden sültet gravyvel szolgálnak fel, így a brit háziasszonyoktól nem is várható el, hogy mindig legyen otthon valamennyi húslé ha gravyt akarnak csinálni.

Ha maradt (vagy van a fagyóban) leszűrt húsleves, akkor öntsünk egy fazékba 3-4 decit. Ha nincs húsleves, akkor egy fél húsleveskockával ezt a problémát kiküszöbölhetjük.

A levest forrljuk fel, dobjunk bele egy fél apróra vágott lilahagymát, annyi Worcester-szószt, hogy beszínezze és egy kávéskanál cukrot. Sűrűn kavargatva forraljuk fel, és sűrítsük be egy kevés liszttel, de vigyázzunk nehogy becsomósodjon.

A sült tökös-babos ágyon tálalt, felszeletelt libamellet ezután már csak meg kell locsolni vele.

Holnap a puliszkás, szilvaciberés libamell recept érkezik!

tovább olvasom ->

Címkék: bor liba Magyar Recept Ünnep

süti beállítások módosítása