Nagy Sándor: Hódítás...a konyhában

2012. december 21.

A Karácsonyi Forralt Almabor 

Hazánkban is egyre jobban kezd elterjedni az almabor (hála az Égnek), így úgy gondoltam itt az idő hogy idén, az ünnepek alatt (ebbe az új esztendő is beletartozik), a klasszikus forralt bor és a szilveszteri puncs helyett valami mással villantsunk az ünnepi asztalnál!

A most következő recept, a hagyományos brit 'mulled cider ' (forralt almabor) általam picit feltunningolt változata. A pénztárcába most picit jobban bele kell nyúlni, hogy összeszedjük a hozzávalókat (sem az almabor sem pedig a vanília nem olcsó nálunk sajnos), de megéri kipróbálni! Elkészíteni sem nehéz: nincs semmi csodahozzávaló, mégis hihetetlenül finom!

Hozzávalók: 2 l almabor (Strongbow vagy szárazabb cider - scrumpy), 6 szegfűszeg, 3-4 darab csillagánizs, 2 rúd fahéj, 1 félbevágott vaníliarúd, 1 narancs leve, 2 mandarin leve, 1 gránátalma leve és magjai, 4-5 evőkanál cukor, kevés szerecsendió

Elkészítés: Öntsük az almabort egy nagy fazékba és takarékon, lassan melegítsük pár percig. Ezután adjuk hozzá az összes fűszert és a gyümölcsök levét és forraljuk fel. Amikor forr, vegyük le ismét takarékra.
Ahogy a fűszerek és az ízek kezdenek összeállni, a konyhában már csodás almabor illat terjeng: ekkor adjuk hozzá a cukrot is, keverjük meg és hagyjuk így még 5 percig.
Öntsük ki hőálló üvegpoharakba, díszítsük tetszés szerint. 

tovább olvasom ->

Címkék: forraltbor almabor cider Recept Karácsony Mindenmás

süti beállítások módosítása