Nagy Sándor: Hódítás...a konyhában

2013. január 07.

Banoffee Pie

Banoffee Pie

Ha kapásból mondani kellene brit nemzeti édességeket, amiket mindenki ismer a szigetországban és más kisgyerekkortól teli szájjal zabálja, akkor szinte biztos, hogy az elsők között minden brit a banoffee piet mondja.

A banoffee pie olyan a briteknek, mint nekünk a rizskoch…vagy a tejberizs.

Több változata is létezik, minimum másfél-három óra mindegyik változat elkészítése.
Itt most Jamie Oliver verzióját mutatom meg: a 30 perces kaják című műsorban volt benne - több más klasszikus brit édesség recepttel együtt.
Az egész elkészítési ideje: 6 perc (meg mondjuk 2 perc az előkészítés és 10 perc lehűteni a karamellt).
Mókás.
Azt hiszem többet kellene “sütnöm”.

A tradícionális banoffee pie alapja morzsolt digestive keksz (Tescoban, SPARban kapható!), de itt és most elősütött tortalappal dolgozunk, azzal is ugyanolyan finom!

Hozzávalók: 1 elősütött tortalap (INTERSPAR - 400,-ft, gyümölcstortákhoz), 1 tábla jó minőségű étcsokoládé, habtejszín, 6 banán, csokiöntet/vaníliakivonat, 4 evőkanál cukor, 1 dl tej

Elkészítés: A 4 evőkanál cukrot szórjuk egy serpenyőbe és vegyük takarékra, majd hagyjuk hogy finom karamell váljék belőle. Ez pár perc. Közben egy turmixgépben 1 dl tejjel turmixoljuk 2-3 banánt. Bontsuk ki az elősütött tortalapot, tegyük egy vágódeszkára. A már majdnem kész karamellbe öntsük bele a banános turmixot és jól keverjük össze. Megint eltelt egy perc. A finom toffee színű masszát öntsük a tortalapra és szépen egyengessük el. Vigyázzunk, meg ne égessük magunka a láva forró karamellel és lehetőleg gyerek se legyen a közelben a művelet közben!
Ha ezzel megvolnánk, hagyjuk kihülni: rakjuk ki erkélyre/teraszra/ablakba.

Ha teljesen lehűlt, jöhet a finish!

Verjük fel a habtejszínt (robotgép ajánlott), de ne teljesen kemény habra, hanem finom krémesre. Öntsünk bele egy kevés csokiszószt (bármelyik nagyobb áruházban kapható) és finoman keverjük össze, de nehogy a hab összeessen. Nem kell hogy beszínezze teljesen a habot, elég ha csak márványos csíkokat húz bele.
Szeleteljünk fel 3 banánt és szépen, egyenletesen pakoljuk a szeleteket a tortalapra.

Erre öntsük a habot (nem kell simára kenni, csak durván húzzuk le a torta széleire), locsoljuk meg az egészet még egy kis csokiszósszal vagy vanília kivonattal és fejezzük be az étcsoki díszítéssel.

Ehhez nem kell mást tennünk, csak a bontsuk ki a csokit, tegyük a konyhapultra, szorítsuk a derekunkhoz, majd egy nagy késsel, magunk felé húzzunk le hajszálvékony csokiforgácsot.

A banoffee eléggé addiktív, csak mondom…

Banoffee Pie
tovább olvasom ->

Címkék: édesség pie Recept Brit banoffee

süti beállítások módosítása