Nagy Sándor: Hódítás...a konyhában

2013. február 13.

Kolbászburger

Kolbászburger

Kolbászból hamburger. Ilyen egyszerű!
Nem marha és nem érlelt hús, de lehet ugyanolyan jó!

Az angolok előszeretettel használják a kolbászt húsos kaják elkészítéséhez: pie alapnak, SpagBolnál (‘spaghetti-bolognese’) a húsgolyók elkészítéséhez (egyszerűen kihúzzák a húst a bélből és golyót formálnak belőle), vagy éppen pörkölt alaphoz is.

A kolbászburgernél sincs ez máshogy, és még csak angol kolbász sem kell hozzá.
Nyugodtan készíthetjük a hazai, hagyományos paprikás kolbászból, de akár használhatunk májas vagy véres hurkát is.
Ezek alapvetően már erősen fűszeresek, így azt javaslom, hogy ha ezeket használjuk, már ne ‘fűszerezzünk rá’, de egy kevés, friss sertés darált húsból már kreatívkodhatunk.

Itt most egy paprikás, enyhén currys verziót mutatok be!

Hozzávalók: 1 szál friss hurka/kolbész vagy fél kiló darált hús (sertés), rukkola/madársaláta, magos mustár, kevés olívaolaj, vagy kókuszzsír (1 tojás)
Fűszerek, darált húshoz: paprika, só, bors, curry, tárkony, bármi! Kísérletezzünk! Fél kiló húsból 4 közepes húspogácsa jön ki. 

Elkészítés: Szedjük ki a húst a bélből, formázzunk belőle kis tenyérni golyókat. Hevítsünk fel egy serpenyőt, öntsünk bele egy kevés olívaolajat vagy kókuszzsírt, majd tegyük bele a golyókat és tenyérrel nyomjuk le úgy, hogy 1-1,5cm vastagon szétterüljön.
Ha darált húsból mi magunk gyúrjuk össze az alapot, akkor mindenképp üssünk bele egy tojást is, hogy jobban megfogja. Ehhez adjunk 2-2 kávéskanál pirospaprikát, tárkonyt, curryt és egy csipetnyi sót és borsot.
A pogácsákat közepes lángon süssük 2 percig, majd a hüvelykujjunkkal nyomjunk be a húspogácsák közepét. Ez meggátolja majd, hogy sütés közben, a hőtől felpúposodjon. Fordítsuk meg és ugyanígy közepes lángon süssük. Forgatva süssük szép aranybarnára.

Ha kész, pirítsunk rozskenyér szeleteket, tegyünk rá rukkolát vagy madársalátát, mehet rá a kész hamburger pogácsa majd a tetejére kanalazzunk magos mustárt.

Érdemes kipróbálni hurkából is!

Kolbászburger
tovább olvasom ->

Címkék: hús hamburger kolbász Recept kolbászburger

süti beállítások módosítása