Nagy Sándor: Hódítás...a konyhában

2013. május 26.

Toad-in-a-Hole (‘Varangy’)

Nagy-Britanniában az 1900-as évek elején jelentek meg az első cikkek egy ‘új és nagyszerű konyhai eszközről’, amely háziasszonyok millióinak segít majd, hogy a családi vacsora hamarabb elkészüljön. Ez volt a gáztűzhely. 1920-ban a piacra került az Újvilág Gáztűzhely (Radiant - New World Gas Cooker), amelyet már hőfokszabályzóval is elláttak (Regulo Heat Control), és nem kevesebbel promózták, minthogy a vacsora 2 perc alatt elkészül benne…
Annyira beindult a ‘marketinggépezet’, hogy külön szakácskönyvet is kiadtak hozzá. Ez volt a ‘Radiant Cookery Book for the Regulo New World Gas Cooker’, amelyet gyorsan elkészíthető, egyszerű és olcsó ételek receptjeivel töltötték meg. Ebben a kötetben szerepelt először a toad-in-a-hole receptje is.
A név találó: valóban nem a legszebben tálalható étel, tényleg van olyan ronda, mint egy varangy…

Manapság ezt is többféleképpen készítik, itt most egy egyszerű, fűszerekkel variált változatot mutatok meg nektek.

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • só, bors
  • 1-1 szál rozmaring és kakukkfű
  • 6 kolbász (semmiképp nem paprikás, a legjobb a fehér sütnivaló, vagy fehér grillkolbász)
  • zsír (olívaolaj)

Elkészítés:

Egy tálba öntsük bele a lisztet, üssük rá a két tojást, sózzuk, borsozzuk, majd folyamatosan adagolva és egy habverővel keverve öntsük hozzá a tejet. Sűrű palacsintatészta állagú masszát kell kapnunk.   Ha kész, tegyük félre. Ezután egy serpenyőben, kevés zsíron ( vagy olajon) süssük a kolbászokat halvány barnára, sütés közben dobjuk melléjük a rozmaringot és a kakukkfüvet. Ezután az egészet borítsuk egy mély falú tepsibe, rendezzük el a kolbászokat, majd öntsük nyakon a masszával. 210 C-ra előmelegített 35-40 perc alatt készre sütjük vagy addig, amíg a tészta teljesen meg nem sül és a tepsi oldalán fel nem puffad.
Hagymás gravyvel tálaljuk.

A gravyhez:

1 fej hagymát vágjunk apróra, kevés vajon pároljuk, majd pirítsuk, adjunk hozzá egy nagyon kevés Worchestershire-szószt, egy kevés balzsamecetet, egy kávéskanál cukrot és egy evőkanál lisztet. Kavargatva hagyjuk, hogy sűrűsödni kezdjen, majd adjunk hozzá fél liter alaplevet és addig főzzük, amíg selymes mártást nem kapunk.

tovább olvasom ->

Címkék: uk kolbász Recept Brit streetfood toadinahole

süti beállítások módosítása