Nagy Sándor: Hódítás...a konyhában

2013. október 06.

Az angol reggeli (The Full English)

IMG_4026.jpg

Az angol reggeli

Anglia a 'full monty' hazája: a nagy angol reggelié - baconnel, tojással, black puddinggal, gombával, kolbásszal és paradicsomos babbal.
Az egész világon másolják, de Skóciának, Wales-nek és Írországnak is van saját verziója.

Az angol reggeli nem véletlenül olyan, amilyen.
A munkásembernek nem volt elég egy kis vajas baguett és egy kortynyi presszókávé, ha ki szerette volna bírni ebédig. Rendes, tartalmas reggelire volt (van) szükségük, amivel kihúzzák a délelőtti időszakot és a nap közepén nem remegve ülnek le az ebédlőasztalhoz.
A 'full' kifejezés (full english breakfast) magára az ételre utal, ami tradícionálisan és minden esetben húst és tojást tartalmaz.

A hagyományos angol reggeli tükör vagy buggyantott tojásból, sült kolbászból (hagyományos angol, nem nagyobb 10 centiméternél, hurka jellegű kolbászok), félbevágott grillezett paradicsomból, egészben sütött gombából (a kalapja), sült szalonnából, paradicsomos babból és pirítósból (egy kevés vajjal) áll.
A sült 'black pudding' - lényegében szeletelt véres hurka - opcionális megoldás, de manapság szinte minden apró étkezde ezzel szolgálja fel a maga angol reggelijét.
A szigetország északi részén a kenyeret krumplilángossal is helyettesítik.

IMG_4095.jpg

 

IMG_4096.jpg

Variációk

Ír - kolbász és tojás az alapja, black puddinggal white puddinggal, pirítóssal, baconnel és paradicsommal, régebben pedig pirított csirkemájjal (manapság ez már nem annyira elterjedt). Gyakran szolgálják fel erős ír teával (Barry's Tea, Bewley's). A kenyér helyett gyarkan szolgálják fel ír krumplipalacsintával, angolul boxty-val (az ír nyelvben arán bocht tí, azaz 'a szegények kenyere')

Skót - A skót reggeli nem sokban különbözik a többi hagyományos 'full' reggeliktől. Itt a reggeli részét képezi a black pudding és előszeretettel szeletelik fel a kolbászt is. Hajlamosak haggis-el is tálalni - ami valljuk be még egy nehéz ételekhez hozzászokott magyar gyomornak is meredek. És akkor még nem is szóltunk a reggeli előtti előételről (!), a Skóciában közkedvelt zabkásáról (porridge), amit apróbb adagokban képesek a 'full' előtt felszolgálni. Csak nehogy éhen halljunk...

Wales-i - A walesi reggelihez tengeri alga pürével összekevert zabkását adnak, amit apró lángosokká formáznak és szalonna zsírjában sütik ki.

Az angol reggeli (The Full English)
tovább olvasom ->

Címkék: gomba paradicsom bab kolbász Reggeli Brit

süti beállítások módosítása