Nagy Sándor: Hódítás...a konyhában

2014. január 27.

Bunny Chow

fotó 2 (5).JPG

Új street-food őrület Nagy-Britanniában! Ki gondolta volna, hogy ez a kaja sem brit? Se nem nyúl, se nem kínai…de akár lehetne magyar is. 2014-ben magyar ’bunny chow’-t mindenkinek!

fotó 3 (1).JPG

Ez nem kínai nyulas kaja. Ez egy Dél-afrikai, ráadásul nem is az ottani őslakosoktól érkezett, hanem az oda bevándorló szegények eledele már lassan 100 éve.
Most pedig Nagy-Britanniában kezdte meg hódító útját (egyre másra jelennek meg a piacokon a bunny chow helyek, már a BBC is foglalkozott a témával, főleg London kezdett el pörögni a kaján), pedig nem egy újkeletű ételről beszélünk.

A Nagy Gazdasági Világválság idején, 1933-ban a durban-i fehér és kínai bevándorlók ugyanúgy éheztek, mint mindenki más. A gyerekek felfedezték, hogy egy jellegzetes ízesítésű vegetáriánus curryt (aminek szleng neve 'Bania') már negyed vagy fél pennyért is meg tudnak venni. Cukorbabból készült (hús nélkül). 
Mivel nem volt se villa se tányér, ezért kitalálták, hogy egy félbevágott kenyérbe kérik a curryt, a kivájt kenyérbéllel pedig tunkolni fognak.
A 'chow' kínaiul ebédet jelent és az évek során ez a két szó, valahogy egymáshoz ragadt: 'Bania Chow'...és ebből az évtizedek során aztán 'bunny chow' lett.
Bár a bevándorlók szegény gyerekeihez köthető az étel, de hamar a cukornád-ültetvényeken dolgozók munkások kedvence lett, mert egyszerű, olcsó és praktikus. Manapság pedig az egyik legismertebb és legkedveltebb street food Dél-Afrikában.

A töltelék alapvetően indiai fűszerezésű curry, de hogy vega vagy húsos az csak rajtunk áll. A hagyományos vega-babos verzió mellett készítik disznóhússal, marhával és csirkével is. A klasszikus bunny chowt harapjuk és tunkoljuk, bár néha adnak mellé villát: csak hogy zabálás közben ne legyünk annyira mocskosak!
(Ennek mondjuk semmi értelme, hiszen a street foodban pont a mocskos zabálás a lényeg - többek között :))

...

Itt most egy hagyományos receptet és annak egy általam leegyszerűsített verzióját olvashatjátok.

Bunny Chow - Classic

Hozzávalók (8 személyre): 

'fűszerek - egészben -és hagyma': 1 csillagánizs, 1 egész fahéj, 3 kardamon, 1/2 kávéskanál őrölt kömény, kevés olaj, 1 fej hagyma (apróra vágva)

'csak fűszerek': 3 evőkanál garam masala, 1 kávéskanál őrölt koriander, 1 kávéskanál cayenne bors

'A hús': fél kiló csirkemell (apróra vágva), 2 paradicsom (szintén), 4 gerezd fokhagyma, 2 kávéskanálnyi őrölt gyömbér, 3 kávéskanálnyi curry, 2 nagyobb krumpli - kockákra vágva

Elkészítés: A hagymát egy nagyobb serpenyőben, kevés olívaolajon pároljuk üvegesre az egész fűszerekkel, majd adjuk hozzá a garam masalát, a koriandert és a borsot. Ezután dobjuk bele a paradicsomot és kavargatva addig főzzük, amíg sűrű pépes állaga nem lesz. Adjuk hozzá a csirkét, a gyömbért és a curryt, jól keverjük el és addig süssük, amíg a csirkehús be nem barnul, majd öntsük fel egy kevés vízzel, adjuk hozzá a krumplit, fedjük le és 20-30 percig főzzük. Hagyjunk az alján szaftot: akkor jó, ha egy kevés marad rajta.

Vegyünk egy vekni kenyeret. Próbáljunk kisebbet venni, ami két embernek elég. Vágjuk ketté és a kenyérbelet szedjük ki, rakjuk félre. Kanalazzuk bele a curryt, rakjunk a tetejére friss petrezselymet vagy koriandert, hagymakarikákat és tejfölt is. A kenyérbéllel tunkoljunk!

fotó 1 (5).JPG

 

Bunny Chow  - Basic

Hozzávalók ehhez a változathoz: garam masala, curry, só-bors, őrölt fahéj (3 kávéskanál), őrölt kömény, friss petrezselyem, friss édeskömény (fél, apróra vágva), 2 gerezd fokhagyma, 1 fej lilahagyma, olívaolaj, 2 nagyobb krumpli - kockára vágva , csirkemell

Az elkészítés ugyanaz, mint fenn, de az édesköményt már az elején adjuk hozzá a hagymához.

...

És végszó helyett: a bunny chow tipikusan az a street food, ami itthon is nagy siker lehetne - és abszolút egy idei trendnek gondolom (az étel szerethetősége, egyszerűsége és 'őszintesége' alapján).
Én azt mondom: legyen ez az idei trend! Karfiol steak vs bunny chow!
Curry helyett pedig rakjunk paprikás tölteléket a kenyérbe, változatos formában!
Hogy vega, vagy brutál húsos, az csak rajtatok múlik.

'My diet is killing me!'

 

IMG_0816.JPG

Bunny Chow
tovább olvasom ->

Címkék: uk trend africa bunnychow

süti beállítások módosítása