Míg nálunk csak úgy 2-3 éve gyűrűzött be a medvehagyma-láz, addig az íreknél már jó ideje vágják mi a stájsz medvehagyma ügyben (ami nem is csoda: úgy nő náluk mindenhol, mint a parlagfű) és használják is, rendszeresen, ráadásul néha igazán meglepő módon.
Szent Patrik napjának tiszteletére - amellett, hogy legurítottam egy jó pint Guinnesst - megsütöttem az írek kedvenc medvehagymás kenyerét. Gondoltam egy hétköznap reggelen mi lehet jobb, mint a házilag sütött kenyér?
Egyszerű, könnyű, tényleg pillanatok alatt kész és teljesen amatőrként is garantált a sikerélmény!
Amire szükségünk lesz:
- 300 g búza finomlisz
- 200 g rozsliszt
- 3 dl kefír (vagy író)
- 1 kávéskanál méz
- 1 púpos kávéskanálnyi szódabikarbóna
- 1 tojás
- 1 csomó medvehagyma
- csipetnyi só
Elkészítés: Először is melegítsük elő a sütőt 200 C-ra.
Ezután egy nagy tálban keverjük össze a két lisztet és adjuk hozzá a szódabikarbónát. A finomliszt azért kell, hogy picit fellágyítsa a rozslisztet. Egy külön edényben keverjük el a tojást a kefírben (vagy az íróban), adjuk hozzá a mézet és egy csipetnyi sót. Az írek - a mindenféle zöld dolgaikon kívül - egyébként is szeretnek tejterméket tenni bármibe, amit sütni kell. A kefírtől valami egészen más ízt fog kapni a kenyerünk: képzeljétek el, ahogy a még meleg kefíres kenyér a szátokban roppan a hidegen rákent vajjal vagy sajtkrémmel...
Szóval...aprítsuk fel a hagymát és adjuk a liszthez, majd az egészet jól keverjük össze a kezünkkel. Formázzunk kis mélyedést a lisztbe és öntsük bele a kefírt. A kezünkkel gyúrjuk össze, amíg egybe nem áll, majd kilisztezett nyújtódeszkán gyúrjuk tovább, egészen addig, amíg már nem ragad a kezünkhöz a tészta. Ha kell, lisztezzük még picit. Ha kész vagyunk, formázzunk belőle cipót, rakjuk egy kilisztezett tepsibe és az előmelegített sütőben 35-40 percig süssük.
Hogy ehhez megy-e a sör? Persze...Szent Patrik napján mindenhez megy a sör!!!