Nagy Sándor: Hódítás...a konyhában

2014. december 06.

Re-post: Hot Cross Buns

 

Hot Cross Buns
Nagypéntek. Húsvét. Reggeli. A briteknél ez egyenlő a hot cross buns-al.
Ez a kelt tésztás tradícionális péksütemény olyan a briteknek, mint nekünk nagyanyánk bundáskenyere - csak kicsivel több vallási felhanggal.
A briteknél a Nagypéntek is szünnap. Az emberek ilyenkor reggelire hot cross bunst esznek.
Na nem mintha az év többi napján nem ehetnének, mert az előrecsomagolt változatok, minden nagyobb áruházlánc polcain fellelhetőek. 
A hot cross bunst már az ősi görögök is ismerték: apró keresztet ’festettek’ a tésztára, hogy ezzel Esotre istennőnek (pogány vallásban a termékenység istennője) áldozzanak.
Később, a kereszténység idején lett jelentősége a ’kereszttel díszített tésztának’: a keresztrefeszítés egyfajta szimbólumaként ívódott bele a gasztronómiába.
I.Erzsébet  korában (1592) egy londoni hivatalnok betiltatta a fűszeres kenyerek mindennapos piaci árusítását, és kikötötte, hogy azokat csak Nagypénteken és Karácsonykor lehet árulni, így a hot cross buns egy ideig visszaszorult az otthoni konyhafalak közé.

A hot cross bunshoz rengeteg babona kötődik, ezek legtöbbje még ma is él.
Állítólag azok a cipók, amelyeket Nagypénteken süt az ember, egy évig nem penészednek meg és szerencsét hoznak.
Egy másik babona arról szól, hogy ha valakinek hot-cross bunst ajándékozunk, akkor hamarabb felépül a betegségből.
Azt is mondják, hogy barátságokat erősít, ha ajándékba adjuk és nem árt ám megcsókolni a keresztet mielőtt elfogyasztjuk…
Ha tengerre visszük, megvéd a hajótöréstől; ha pedig a konyhában akasztjuk fel, akkor biztosak lehetünk benne, hogy soha nem lesz tűz a konyhában és minden ott sütött kenyér tökéletes lesz! Az itt felakasztott cipókat évente cserélték…és sok helyen cserélik még ma is.
Mivel itthon sajnos nem elérhető a boltokban, no meg frissen sokkal finomabb, ezért úgy gondoltam éppen itt az ideje, hogy hús helyett valami mással rukkolja elő a blogon.
Azért is örültem nagyon a végeredménynek, mert az első igazi sütött süteményem, pedig egy jó ideje már a konyhában pörgök-pattogok!
Szuper reggeli, megpirítva, lekvárral vagy vajjal (vagy mindkettővel). 
Többféle recept is kering a neten: ez egy saját kreálmány, és szerintem egész jó lett.
Hozzávalók (12-13 db kis cipóhoz): 60 dkg liszt, 50 g cukor, 10g élesztő, egy zacskó vörös áfonya (szárított) – de kicserélhetitek mazsolával, aszalt szilvával, barackkal, lényegében bármivel;  4 kávéskanál ’mixed spice’ (a boltban is így keressétek, „a brit hiperben”. Ha nincs akkor: 2 kávéskanál szerecsendió és ugyanennyi fahéj), 1dl tej, 1 tojás, sótlan vaj, egy kávéskanál só, 1 citrom leve
A kereszthez: 50g liszt és 1 dl víz
A sütik lekenéséhez: 2-3 evőkanálnyi áfonyalekvár és víz
Elkészítés: Egy mély tálba öntsük bele a lisztet, adjuk hozzá az összes száraz hozzávalót és a fűszereket. Jól keverjük össze a gyümölcsökkel. Ezután egy serpenyőben, takarékon melegítsünk tejet és adjuk hozzá a tojást, majd egy habverővel keverjük el. A tej ne legyen forró se túl meleg, éppen csak hogy fel kell melegíteni. 
Az egészet öntsük a lisztes tálba és gyúrjuk addig, amíg összeáll.
Ezután tegyük egy lisztezett nyújtódeszkára és gyúrjuk egy jó 10 percig. Ha ezzel megvolnánk, fedjük le alufóliával és egy konyharuhával, és kelesszük meleg helyen 45 percig.
Ha  a tészta megkelt, egy tepsit kenjünk ki vajjal, a tésztát vegyük ki, gyúrjuk át, amíg össze nem esik picit, majd formázzunk belőle fél tenyérnyi cipókat és tegyük a tepsibe, majd fedjük le vizes konyharuhával és meleg helyen további 45 percig kelesszük.
Ha ezzel is megvolnánk, akkor a cipókat 200C-ra előmelegített sütőben süssük percig. Nézzünk rá félidőben,  majd 230C-on további 10 percig, vagy amíg meg nem barnulnak.
Ha kész, vegyünk elő egy serpenyőt, kanalazzunk bele lekvárt, nyomjunk bele egy citrom levét és öntsünk bele fél deci vizet. Forraljuk fel, majd kenjük le vele a cipókat.
A kereszthez forraljunk fel egy serpenyőben vizet és keverjük simára a liszttel. Tegyük egy zacskóba, harapjuk le a végét és rajzoljunk a cipókra keresztet. (Nekem nem sikerült! :))
Ha van otthon méz vagy Golden Syrup (cukornád szirup), akkor locsoljuk meg vele.
Melegen a legjobb!
Re-post: Hot Cross Buns
tovább olvasom ->

Címkék: süti Recept Brit hotcrossbuns

süti beállítások módosítása