Nagy Sándor: Hódítás...a konyhában

2015. április 16.

Fűszeres tepertő, almás-körtés-almaboros szósszal

 

 

Fűszeres tepertő, almás-körtés-almaboros szósszal

Ez egy igazi pub food/street food keverék. Az angol meccsszezon idején nagyon sok kocsmában az étlapra kerül, mert  jól kiegészíti azt a pár hektó sört, amit egy-egy meccs alatt a vendégek elfogyasztanak. Ráadásul finom is, no meg ez aztán tényleg igazi férfinass.

Alma és disznó két jó barát!

Hozzávalók: 1kg disznóbőr/bőrös mangalica zsírszalonna (1290.-ft ért vettem a hentesnél), csipetnyi só-bors, kevés olívaolaj, fűszer - itt lehet variálni: szárított chili jöhet vagy ha nagyon jót szeretnénk magunknak, akkor egy kávéskanálnyi édesköményt használunk!

A szószhoz: fél kiló alma, fél kiló körte, 3 dl almabor, egy evőkanál sótlan vaj, néhány friss rozmaringlevél, 2 evőkanál barna cukor vagy méz

A bőrt vágjuk 10-15 centi hosszú, kétujjnyi darabokra, terítsük szét a legnagyobb tepsinkben, fröcsköljük be egy nagyon kevés olívaolajjal, sózzuk-borsozzuk és fűszerezzük, jól dörzsöljük bele. 220 fokra előmelegített sütőben, 35 perc alatt süssük ropogósra.

Eközben az almákat és a körtéket hámozzuk meg, csumázzuk ki és vágjuk 2 centis darabokra. Egy serpenyőt hevítsünk fel, tegyük bele a vajat, majd dobjuk rá a rozmaringot. Amikor a rozmaring picit odakap (ami néhány másodperc alatt bekövetkezik), dobjuk rá a gyümölcsöket, a cukrot, öntsük le az almaborral, fedjük le és alacsony lángon főzzük puhára. Ha kész, egy krumplitörővel egész egyszerűen nyomkodjuk pépesre.

A tepertőt ebbe tunkoljuk, és adjuk mellé valami barna sört is.

670x460px_blog_legeslegvegso-pluszlogoval.jpgkms-logo.jpg

Fűszeres tepertő, almás-körtés-almaboros szósszal
tovább olvasom ->

Címkék: alma foci buli meccs kocsma disznó almabor cider street food Recept UK Brit Mindenmás Desszert és ital czider pubfood

süti beállítások módosítása