Nagy Sándor: Hódítás...a konyhában

2015. május 04.

Méz a bőrön!

kms5.jpg
Egy sütőben négy féle étel. Egyszerre. Különböző sütési idővel, ugyanazon a hőfokon.
A középpontban megint a hús. Most éppen bőrrel.

Mézes sült bőrős karaj

Hozzávalók:
1kg bőrös karaj
néhány szem szegfűszeg
akácméz
narancslekvár
só, bors
kevés olaj
1 kis friss chili
Woecestershire szósz

A körethez:
újhagyma
zsenge répa
1 fej fokhagyma
1 csomag spárga
2 száll zeller
1ek kacsaszír
1 kis ek vaj
Worcestershire szósz
1/2 kg újkrumpli
2 szál friss rozmaring

A yorkshire puddinghoz:
150g liszt
4 tojás
2dl tej
kevés olaj

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200C-ra.
A karajt a bőrös részénél vágdossuk be és szúrjunk bele szegfűszeget. Sózzuk, borsozzuk és jól dörzsöljük be worcestershire szósszal. Rakjuk egy mély falú tepsibe, öntsünk alá 1 dl vizet, fóliázzuk le és rakjuk a sütőbe 35-40 percre.
Neki is állhatunk a zöldségeknek: mossuk meg őket, a zellert tisztítsuk meg. Az összes zöldséget tegyük egy tepsibe. Dobjuk mellé a gerezdekre szétszedett fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a kacsazsírt és a vajat is és locsoljuk meg egy kevés Worcestershire szósszal. Fedjük le alufóliával és rakjuk a sütőbe 30 percre.
Jöhet a yorkshire pudding! Hevítsünk fel egy kiolajozott muffin tepsit a sütőben, majd a hozzávalókból kikevert masszát öntsük a kis formákba és süssük 20-25 perc alatt aranybarnára.
(Ha kihült, akkor a fagyasztóban akár 1 hónapig is eláll és bármikor használhatjuk köretként!)

kms3.jpg

Ha a hús elkészült, vegyük ki, szedjük ki a szegfűszeget és kenjük meg vékonyan mézzel vagy narancslekvárral és szórhatunk rá (ízlés szerint) egy kevés chilit is, majd állítsuk alsó-felső sütésre a sütőt és fedetlenül rakjuk vissza további 15 percre. Ha kész, vegyük ki, rakjuk egy vágódeszkára, a tepsi alján maradt húslét öntsük fel alaplével, forraljuk fel egy kis serpenyőben, adjunk hozzá worcestershire szószt, majd szűrjük le - kész is egy gyors barna mártás!

A zöldségekről is szedjük le a fóliát és hagyjuk benn még 5 percig.

Az ujkrumpliból - egy új serpenyőben - kevés vaj és 2 száll friss rozmaring hozzáadásával készítsünk tepsis burgonyát. Fóliával lefedve süssük 30 percig, majd még pirítsunk rá további 5 percig.

kms2.jpg

kms4.jpg

670x460px_blog_legeslegvegso-pluszlogoval.jpgkms-logo.jpg

Méz a bőrön!
tovább olvasom ->

Címkék: sertés