Nagy Sándor: Hódítás...a konyhában

2016. augusztus 19.

Sertésmáj és újhagyma

img_8559.jpg

Én a fejemet teszem rá, hogy bár baromi olcsó bármiféle belsőség, de valahogy mégis állandóan (mindenki) ragaszkodik a jól bevált dolgokhoz, mint  a csirkeszárny, csirkecomb, csirkemell, a klasszikus hosszú karaj (meg a rövid). No meg maximum a csirkemáj.
De valahogy a belsőségek kimaradnak, leginkább azért mert sokunknak A) fúj, undorító B) Nem is feltétlenül tudjuk, hogyan kell elkészíteni őket otthon.
Ezzel a recepttel nem titkolt célom, hogy picit felkavarjam a belsőségek méltatlanul magára hagyott állóvizét.

Sertésmáj következik. Nem is akárhogy!

Ha először sütünk sertésmájat, akkor azt semmiképp ne grillsütőn tegyük: ha túl vastag nem fog átsülni rendesen, ha túl vékony, túl hamar lesz kemény, ha nem jó a hőfok odaég, ha jó a hőfok, de túl vastag és sokáig sütjük akkor megintcsak kiszárad és megkeményedik. Szóval inkább javaslom egy sima serpenyő használatát és a jól bevált tűzhelyet, semmint a kerti grillt.

Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj
  • legalább 5 szál újhagyma
  • 1/2 kg sertésmáj, megtisztítva, 2,5 cm vastag szeletekre vágva
  • 7 dl barna sör
  • 125 g-os tejföl
  • 8-10 friss zsályalevél
  • nagy csokor petrezselyem
  • só, bors


Elkészítés:

A vaj felét dobjuk egy serpenyőbe és fedő alatt, közepes lángon süssük addig az újhagymát, ameddig karamellizálódik. Ha ezzel megvagyunk, húzzuk félre.

Fűszerezzük a májat, rakjuk ugyanebbe a serpenyőbe a maradék vajjal és a szeletek mindkét oldalát 2-2 percig süssük egyenletesen, ameddig át nem sül, de még rózsaszín marad. Ezután öntsük rá a sört és főzzük további 3-4 percig.
Rakjuk a hagymát egy tálra, szép egyenletesen helyezzük el rajta a májat és öntsük le a sörös szósszal, majd a végén - random - kanalazzunk rá a jó hideg tejfölből és díszítsük friss zsályával és petrezselyemmel.

img_8567.jpg

Sertésmáj és újhagyma
tovább olvasom ->

Címkék: nyár disznó sertés