Nagy Sándor: Hódítás...a konyhában

2012. április 22.

Tojás blokk

Kemény, lágy, tükör, omlett, rántotta, salátába, húsba, tésztába, tésztára; előételnek, vagy csak úgy.
A tojásos ételvariációkat a végtelenségig lehetne sorolni.
Ez az alap tojásos blokkunk.

A lágy, a kemény és a buggyantott!

Reggelire csinálhatunk, főtt (lágy vagy kemény), tükör, vagy akár buggyantott tojást is.

Ezeket aztán variálhatjuk: nem kell mindig a jól bevált sémákat követni!
Ne kenyér mellé tegyük őket, hanem rá! Igen, akár a rántottát is.
Még jobb a dolog, ha a kenyereket előtte megpirítjuk.
Ne csak sóval és borssal fűszerezzük (ha fűszerezve szeretjük), hanem próbáljunk ki más – akár egzotikus – fűszereket. Reszelhetünk rá sajtot, meghinthetjük parmezánnal, apróra vágott snidlinggel.
A variációk száma szinte végtelen!

Tökéletes tükörtojás

Elkészítési idő: 5 perc

Alacsony lángon felmelegítünk egy serpenyőt és a két tojást finoman ráütjük. Vigyázunk, hogy a sárgája ne szakadjon ketté. Öntsünk alá 1 dl olajat – igen, kell alá rendesen, főleg ha a serpenyőnk már eléggé elhasznált; ami valljuk be, a háztartásban található serpenyők 80%-ra igaz.
Már az elején egy kis lapos lapáttal megmozgatjuk, hogy ne ragadjon le. Egyenletesen, alacsony lángon addig sütjük, amíg a fehérje teljesen átsült.

Tálalhatjuk pirítóson, vagy csak egyszerűen kenyér mellé, tetszőlegesen fűszerezve; esetleg ha időnk is engedi, vagy laktatóbb reggelit szeretnénk, klasszikus angol reggelihez.

Buggyantott

Elkészítési idő: 3 perc

Forraljunk fel egy kisebb fazéknyi vizet. A forrásban lévő vízbe pedig egyesével törjük bele a tojásainkat! Egy evőkanállal ’tereljük össze’ a szétfolyt – szinte azonnal megfőtt – tojásfehérjét, amolyan kis gömböcféleségre. Hagyjuk főni 3 percig utána vegyük is ki.
Trükk: üssük egy merőkanálba és úgy főzzük.

A buggyantott tojás akkor jó, ha lágy.

A tálalás legegyszerűbb módja ha a már említett vajas pirítóson tálaljuk. Ízlés szerint fűszerezzük, de akár meg is bolondíthatjuk egy kis parmezánnal.

Tojás blokk
tovább olvasom ->

Címkék: Recept Reggeli