Nagy Sándor: Hódítás...a konyhában

2012. április 23.

Sertéscomb, sült zöldségekkel, boros mártásban

Sertéscomb, sült zöldségekkel, boros mártásban

Egy nagyon egyszerű sült receptet mutatok meg most nektek.
Ehhez sem kell nagy tudás, csak el kell találni a fűszerezést.
A rozmaring és a disznó jó barátok. Erre a barátságra fekszünk rá most.

A szombati ebédet sertéshúsból csináltam, mégpedig combból. Nem azért mert disznó-mániás vagyok – mert elkészíthetjük marhából, de akár bárányból is – hanem, mert a sertéscomb kilója 900.-ft, így olcsó, az olcsósága mellett pedig ízletes. Főleg ha rozmaringgal fűszerezzük.
Nem kell több ezer forintot elkölteni egy 5-6 fős nagy családi ebédre (papa, mama, gyerekek…nagymama, nagypapa), amikor ennyiből is megúszható.
Akik most ismerkednek a konyhával, azoknak ez nagyon jó ‘villantós étel’ lehet: családi ebéd vagy baráti összejövetel – egyre megy.

Hozzávalók:

(4-6 személyre)

  • 1 kg sertéscomb
  • 1 kiló vegyes zöldség, kinek-kinek a szájíze szerint:
    - 1 db zellerszár
    - 2 fej lila hagyma
    - 2 fej vöröshagyma
    - 1 fej fokhagyma
    - 4 db nagyobb paradicsom vagy koktélparadicsom ízlés szerint
    - 2-3 szál szép répa
  • 1 evőkanál vaj
  • bors
  • olívaolaj
  • 4-5 friss rozmaring (szárastól)

A mártáshoz:

  • 2 dl vörösbor
  • fél citrom leve

Elkészítési idő: előkészület – 20 perc, sütés – 90 perc
Ízlés szerinti mennyiségben előkészítjük a zöldségeket: megmossuk, meghámozzuk őket. A hagymákat négy cikkre vágjuk, a zellerszárat vastagabb szeletekre, a paradicsomokat félbe, vagy elég csak a csumájánál egy kis lyukat vágni bele.
Helyezzük őket egy mélyebb falú tepsibe (a répák mehetnek bele egészben) és rendezzük el őket. A fokhagymagerezdeket egy kés végével nyomkodjuk szét: így az illóolajok felszabadulnak. Meg sem kell hámozni, mehet bele úgy ahogy van a tepsibe. A paradicsomokat a végén tegyük bele. Ha csak lyukakat vágunk bele, akkor azzal lefelé fordítva helyezzük őket a tepsibe. Amikor majd a zöldségek sülni kezdenek, a paradicsom leve szépen lassan kifolyik és elvegyülve a többi zöldség levével, ízletes szafttá, mártássá áll össze az edény alján.
A meglepően sok fokhagymától nem kell félni: sütés közben teljesen szétmállnak majd, és csak a zsenge ízük marad meg.
Ha a zöldségekkel végeztünk, öntözzük meg őket egy kevés olívaolajjal és kicsit tegyük félre őket, mert most a hús következik.

A comb simább oldalán minimum egy centis mélyedéseket vágjunk. Mindkét oldalát sózzuk és borsozzuk, majd szintén egy kés végével ütögessünk meg egy csokor rozmaringot, lehetőleg a leveleknél (illóolajok a levelekből!), és alaposan dörzsöljük bele a húsba, mindkét oldalon.
Ne kíméljük, hiszen már úgy sem fáj neki.
Ha végeztünk, akkor a vágódeszkán maradt fűszermaradékokat egyszerűen töröljük fel a hússal – semmi nem veszhet kárba.
Ezután egy felforrósított nagy serpenyőben, kevés olívaolajon, futtassunk meg egy rozmaringszárat, és süssük elő a húst. Mindkét oldalát olyan 5-5 percig, majd tegyük a zöldségeinkre. Dobjunk melléjük 1-2 evőkanál vajat és 200-220 C-n, előmelegített sütőben 1-1,5 órán át süssük.
Néha nézzünk rá, hogy mi a helyzet vele, és hogy ki ne száradjon, a zöldséges-vajas lével locsolgassuk.

Ha elkészült, a húst emeljük ki és pihentessük egy vágódeszkán minimum 5 percig.
A zöldségek nagy részét (répa, nagy hagyma cikkek, paradicsom) szedjük ki egy külön tányérba, majd pedig a tepsi alján lévő szószt, sűrűn kevergetve, forraljuk vissza 2 dl vörösborral és egy fél citrom levével. Közben ne felejtsük el szétnyomkodni a fokhagymákat!

A hússzeleteket a sült zöldségekkel tálaljuk, nyakon öntve a mártással!

Köretnek készíthetünk tepsis krumplit.
Szombaton ennek a balzsamecetes változatát készítettem el. De ez már egy másik történet…

Sertéscomb, sült zöldségekkel, boros mártásban
tovább olvasom ->

Címkék: Magyar Recept Vacsora