Nagy Sándor: Hódítás...a konyhában

2012. április 26.

Szedres pörkölt Bokron terem a pörkölt! Szeder nem volt sok a kertben. De annyi épp elég, hogy a mellé felszedett krumpliból, a leszedett paradicsom egy részéből és a hűtőben lévő húsból, valami igazán finom őszi pörköltet tudtam összerittyenteni. Ebben a receptben pont az a szép, hogy nem zsíros! Nem tocsog a szaftban, kenyérrel sem kell tunkolni és képtelenség elsózni. Egy ideális őszi pörkölt, egy hideg-napsütéses őszi napra. Hozzávalók: (2 személyre) 30 dkg sertéshús (karaj pörköltnek aprítva) 2-3 nagy paradicsom szeder 1 púpos kávéskanál őrölt bors csipetnyi só zsálya (friss, apróra vágva vagy őrölt) kakukkfű kevés sótlan vaj kevés olívaolaj körehez: krumpli kakukkfű A húst sózzuk és adjuk hozzá a púpos kávéskanálnyi őrölt borsot is. Szórjuk meg egy kevés zsályával és kakukkfűvel és nagyon kevés olívaolajjal dolgozzuk össze. Hagyjuk állni legalább 20 percet. A sütőt húzzuk fel 200C-ra. Egy mély falú hőálló tál belsejét vékonyan kenjük ki vajjal. Vastagabb szeletekre szeljük fel a paradicsomot és egyenletesen terítsük szét a tál alján. Erre aztán terítsük szét a húst, majd a tetejére szórjuk a megmosott szedret úgy, hogy ellepje az egészet. A lényeg, hogy ne a tál tetejéig pakoljuk a hozzávalókat, mert sütés közben könnyen túlcsordulhat víz. Hagyjunk neki helyet, hogy a szaft összesűrűsödjön picit. Az előmelegített sütő közepén jó 40 percig süssük. Fél óra után egyébként nyugodtan kivehetjük, a húst megkóstolhatjuk, hogy jó-e és nagyon óvatosan össze is keverhetjük a sült szederrel. Ekkor már finom szederszínű, paradicsommal megtámogatott mártásban kell állnia az egésznek. Közben hámozzuk meg a krumplit, vágjuk durvább darabokra és főzzük puhára. Ezután szűrjük le és szórjuk meg egy kevés kakukkfűvel. Ha a hús kész, vegyünk elő egy kisebb fazekat és a mártás nagy részét öntsük le róla. Vegyünk elő egy serpenyőt (én egy régi, fém palacsintasütőt használtam), hevítsük fel és egy kevés olívalajon (vagy vajon) pirítsunk oda a krumplinak. Ha már majdnem jó, húzzuk a serpenyő egyik végébe és mehet mellé az elkészült pörkölt. Egyben süssük le. A leöntött mártásból, egy kevés alaplé (és aki akarja keményítő vagy kevés liszt) hozzáadásával készíthetünk sűrű, szedres gravy szószt, amit majd tálaláskor önthetünk az ebédünk nyakába. Nagyon finom, édesekésen fűszeres őszi ebéd.

tovább olvasom ->

Címkék: Recept Friss Ebéd