Nagy Sándor: Hódítás...a konyhában

2012. április 26.

Romváry: Kaslók

…azaz szurokfű, vagy fekete gyopár, vagy vadmajoranna. Latin neve: Origanum vulgare, azaz oreganó.

A nálunk elég gyakori pirosas színű, virágzó hajtásai szolgáltatják a fűszert, mely vágva vagy morzsolva kerül forgalomba. Hatásában és aromájában hasonlít a majorannára és a kakukkfűre. Egyes helyeken majoranna pótlására is használják. A fűszer illó olajat, cseranyagot, keserű anyagot tartalmaz. Egyes levesek, főzelékek, bab-, paradicsom-, húsételek, töltelékek és halételek ízesítésére használják. Teája étvágygerjesztő, idegnyugtató és köhögéscsillapító hatású.

Csirke vadászmódra

Evőkanálnyi zsiradékon üvegesre párolunk 1 fej reszelt vöröshagymát, megforgatjuk benne a feldarabolt csirkét, hozzáadunk 1 kis doboz paradicsompürétés felengedjük 1dl száraz vörös borral. Ízesítjük sóval, 1 gerezd fokhagymával, csipetnyi kaslók
Lassú tűznél lefedve puhára pároljuk, majd a fedőt lefedve rövid lére sütjük. Vajas krumpliva tálaljuk.

***

Meghűlés elleni izzasztó teakeverék – 1-1 csomag kaslók, bodzavirág, hársvirág, kamillavirág, majoranna keverékéből 2 evőkanálnyit adunk 1/2 liter vízhez. 1-2 perces forralással főzetet készítünk, melyből napjában többször melegen iszogatunk.

Romváry: Kaslók
tovább olvasom ->

Címkék: Magyar Mindenmás