Nagy Sándor: Hódítás...a konyhában

2012. április 27.

Colcannon

Colcannon

‘Lá Fhéile Pádraig’

Ír: Szent Patrik Napja. A colcannon napja.
Colcannon: cál ceannann – azaz ‘a fehér fejű káposzta’ 
Tradícionális ír étel, amit Szent Patrik Napján (március 17.) biztosan elkészít minden ír család.
Jófajta ‘pub food’ is: egyszerű, gyors, friss – és baromira nehéz! (Éljen a szénhidrát!)
Önmagában, főételként is eszik; mindenféle hús, vagy “köret” (paradoxon) nélkül.
Az eredeti receptben krumpli van, tej, vaj, újhagyma és persze káposzta (a fűszereken kívül)… de nem én lennék, ha nem készítettem volna el a saját verziómat.
Pont ez a szép a colcannonban: tetszés szerint variálható, az eredeti recept alapján.
Hogy ragaszkodjak azért az ír hagymányokhoz, készítettem mellé hagymás gravy szószt, Guinnessből, és raktam mellé még egy kis füstölt sajtot is. Csak a biztonság kedvéért…

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • negyed kiló kelkáposzta
  • 50g vaj
  • 1 csomó újhagyma
  • tej
  • bors
  • fél fej lilahagyma
  • Worcestershire-szósz
  • 2 dl Guinness sör
  • füstölt sajt

Elkészítés:

Főzzük puhára a krumplit. Amíg fő, vágjuk vékony csíkokra a káposztát és pároljuk puhára. Az újhagymát vágjuk apróra, szárastól (a száradt részeket és a hagyma végeit azért csapjuk le)
Ha a krumpli kész, törjük durván össze, adjuk hozzá a káposztát és a hagymát. Öntsünk bele egy kis tejet, sózzuk, borsozzuk és törjük közepesen pépesre.
Vegyünk elő egy serpenyőt, olvasszunk fel egy kevés vajat és dobjunk rá egy fél, felaprított lilahagymát. Pároljuk üvegesre, majd öntsünk rá 1-2 evőkanál Worcestershire-szószt és a 2 deci sört. Lassú tűzön főzzük, amíg sűrűsödni nem kezd, ekkor vegyük le a gázról és húzzuk félre.

A krumplit eredetileg magában, mély tányérban, kevés vajjal a tetején tálaljuk; de rakhatunk rá füstölt sajtot és mehet rá a hagymás gravyből is. Ha van kedvetek hozzá, a krumplit le is süthetitek serpenyőben (barnára), ha pedig ebéd után is maradna még belőle, akkor tegyétek be néhány órára a hűtőbe, majd az összeállt krumpliból, forró olajban süssetek ki kis rudacskákat vacsorára, vagy másnapra; vagy készítsétek el úgy, mint a röstit.

Ezt tunkolhatjátok a gravybe, vagy fokhagymás-tejfölös mártásba…vagy…
A variációk száma végtelen.
A gravyt csak Guinnessből szabad elkészíteni, és bár tudom, hogy Magyarországon nem olcsó, de enélkül inkább neki se álljatok.
(Itt hál’istennek – átszámolva – 300.-ft egy dobozos, fél literes, ami több mint baráti…)

A colcannon kiválóan illik egyébként egy jó csirkesülthöz is.

Colcannon
tovább olvasom ->

Címkék: ír krumpli zöldség káposzta Recept Brit colcannon