Nagy Sándor: Hódítás...a konyhában

2012. április 27.

Hozzávalók:(6 személyre) 

Almával sül sertéskaraj, ccideres mártással

Az alma az almaborral, a disznó a rozmaringgal, majd mindez együtt – az valami fenségesen finom!
Egy ízletes, a téli hónapokra ráhangoló sült, 40 perc alatt, a semmiből.

  • 600 g sertéskaraj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek borecet
  • 4 közepes alma
  • 2 dl almabor
  • 1 jó púpos evőkanál vaj
  • 1 közepes hagyma
  • 1 ek friss rozmaring levél
  • 1 ek barna cukor
  • 2 púpos evőkanál tejszín
  • bors

Elkészítés:

Bár én szeletekből készítettem, de ti a karajt egybe kérjük a hentestől.
A húst tegyük egy mély falú tepsibe, vágdossuk be egy késsel, majd tömködjük tele a mélyedéseket a felaprított fokhagymagerezdekkel, kicsit sózzuk. Egy mozsárba öntsünk egy kis olívaolajat és törjük meg benne a rozmaringot. Olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a borecetet, majd a felét öntsük a húsra; ezután öntsük rá a rozmaringos olaj felét és az egész húst jól dörzsöljük át. Nem kell félni, tessék rendesen megdolgozni kézzel!
Ha ezzel megvolnánk, takarjuk le egy alufóliával.
Jöhet az alma! Csumázzuk ki, vágjuk vastagabb gerezdekre ezután forgassuk meg a megmaradt vajas-borecetben és tegyük a hús köré (és rá) a gerezdeket. A tetejét szórjuk meg egy kevés barnacukorral.
Mehet a sütőbe fóliástól: 200C-on 20-25 percig süssük (a karaj vastagságától is függ) vagy egészen addig, amíg nem ereszt rózsaszín levet. Ha kész, vegyük ki a húst, tegyük egy tálra, fedjük le és tegyük félre.
Az almát kanalazzuk ki, majd a tepsi alján megmaradt húslét a hagymával együtt öntsük a serpenyőbe, majd mehet rá a 2 dl almabor. Forraljuk fel, aztán vegyük le a tűzről és adjunk hozzá két púpos evőkanál tejszínt és habverővel keverjük simára.
A karajt szeljük vastagabb szeletekre a szószt pedig tálaláskor öntsük a húsra.

Hozzávalók:(6 személyre) 
tovább olvasom ->

Címkék: alma disznó cider Recept Vacsora