Nagy Sándor: Hódítás...a konyhában

2012. április 27.

Tökmártás

Tökmártás, tökös krumpli

Két gyors tökös recept a kivágott tökből.

Hozzávalók (tökön kívül):
  • bors
  • néhány szem szegfűszeg
  • szerecsendió
  • őrölt koriander
  • chili
  • kevés tejszín

A tököt magvazzuk ki, majd vágjuk vastagabb szeletekre. Hámozzuk meg, majd vágjuk kockára. Zubogó, forró vízbe tegyük és dobjunk mellé néhány szem szegfűszeget, majd főzzük puhára – de nehogy szétfőzzük.
Szűrjük le, a felét tegyük félre (ez megy majd a krumpliba).
A másik felét tegyük egy turmixgépbe, adjuk hozá a fűszereket és egy kevés tejszínt. Turmixoljuk közepesen pépesre.

Kiváló sült disznóhoz vagy grillezett csirkemell mellé.

Tökös krumpli

A hagyományos módon főzzük ki a krumplit, szűrjük le és törjük darabosra. Adjuk hozzá a puhára főzött tököt, egy kevés friss koriandert, sót-borsot, majd kevés vajon pirítsunk meg néhány levél zsályát és vajatól öntsük a krumpliba.
Jól keverjük össze. Bármilyen hús mellé ideális, kiváló őszi köret.

Tökmártás
tovább olvasom ->

Címkék: krumpli zöldség tök Recept Mindenmás