Nagy Sándor: Hódítás...a konyhában

2012. november 01.

Gubakenyér

Vesszőparipám, hogy mindig az elfelejtett magyar ételekről beszélek. 
Rendkívül sok ilyen receptet őríz a magyar gasztrokultúra, de valahogy nem maradtak fenn a köztudatban. Ezek szinte mindegyike három (maximum négy) hozzávalóval operál, nem véletlenül: gyorsan kellett valami egyszerűt, laktatót és finomat összedobni (nem ritkán a tegnapi maradékból), hogy a földekre, pusztába siető ‘apjuk’ ne éhezzen.

A következő recept(?) is egy ilyen ételt mutat be: egy alföldi-hajdúsági reggeli, megszáradt ‘madárlátta’ kenyérből.
A feladat tehát adott: a holnapi száradt kenyeret ne dobjátok ki!

Gubakenyér

A száraz kenyeret kockára vágjuk. Paprikás zsírt feleresztünk egy kevés vízzel (1dl) és belefőzzük a kenyérkockákat. Ha a leve elfőtt, tojásokat ütünk rá, és azzal együtt zsíron megpirítjuk, lesütjük (de maradjon nagyon lágy tükörtojás).

A tetejére vághatunk rá metélőhagymát vagy újhagymát.

Gubakenyér
tovább olvasom ->

Címkék: konyha gasztro kenyér hajdú Magyar Recept Reggeli Alföld