Nagy Sándor: Hódítás...a konyhában

2013. május 24.

Cumberland és Lancashire kolbász recept

A Tuba tanyás rendezvényt látva, azt lehetne gondolni, hogy nekem viszonylag könnyebb dolgom volt a kolbászokkal, mert nem akkora macera a sütés. No, ez közel sem volt így, mert hát be is kellett őket tölteni.

Pénteken késő délután érkeztem Hajdúszoboszlóra (azaz: haza). Épp csak ledobtam a cuccaimat mamámnál, aztán felkaptuk anyáékat és rohantunk a tanyára, ahol Gabi, a hentes már várt.

A paprikás kolbászokat már begyúrta, rám az angol változatok (egy angol Lanceshire és a Cumberland) maradtak. Több, mint 150 szálat töltöttünk, olyan 15 centi hosszúakat.

Megmondom őszintén, egy picit tartottam attól, hogy vajon hogy fogják fogadni a ‘nem paprikás kolbászt’ (mert hát: “magyar embernek paprikást!”), de hál’istennek jól sült el a dolog.

Ha van otthon - vagy bárkinek a környezetetekben - kolbásztöltő, akkor érdemes kipróbálni ezt a picit átvariált két kolbász receptet.

Lancashire kolbász

  • 1,5 kg finomra darált disznó karaj
  • 50 dkg apróra darált disznó zsírnakvaló
  • 40 g só
  • egy kevés (kb 1 evpknálnyi) őrölt bors
  • 20 g fokhagyma, finomra vágva
  • 20 g kakukkfű (lehet friss is)
  • néhány nagyobb csomónyi friss petrezselyem
  • birka-vagy disznóbél  - kb 4 m (birkabél kellene, de ha nincs jó a disznó is - disznónál természetesen nem 40 adagra lesz elég)

Cumberland

  • 1,2 kg durvára darált disznó hasaalja/dagadó
  • 20 g só
  • egy kávéskanálnyi őrölt bors
  • két kávéskanálnyi szerecsendió
  • egy kávéskanálnyi őrölt majoranna
  • egy kávéskanálnyi őrölt zsálya
  • 2 m disznóbél

fotók: Lákics Balázs

tovább olvasom ->

Címkék: esemény recept kolbász Brit streetfood tubatanya