Nagy Sándor: Hódítás...a konyhában

2014. március 18.

Mr. Rozsda, azaz a 'Rusty Spud'

potatospring1 (1 of 1).jpg

'Rusty', azaz rozsda.
A briteknél a krumpli (mindenféle formában) olyan népétel, mint nálunk a májas/véres hurka: bele van égetve a nemzet gasztrotestébe - egyfajta billogként.

Krumplit nyomnak a húsok mellé (szinte állandóan), a reggelihez (hash brown), a kenyérbe, vagy pie-ba vagy annak a tetejére (Shepherd's Pie), hal mellé (Fish'n'Chips) vagy csak magában, sütve, ecetes szósszal...

Most egy egyszerű tepsis krumpli továbbgondolt 'rozsdás' változata következik, édespaprikával, fűszeresen, jó kis tunkolnivalóval.
Merem ajánlani a vasárnapi sültekhez: bitang!

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • vaj (tea)
  • kakukkfű
  • szerecsendió
  • pirospaprika
  • kevés olívaolaj 
  • só, bors
  • kevés balzsamecet vagy 'HP Brown' szósz (sajnos csak a British Store-ban kapni itthon)

Elkészítés: Pucoljuk meg a krumplit, vágjuk nagyobb gerezdekre, a gerezdek tetejét vágdossuk be. Tegyük egy kivajazott tepsibe, fröcsköljük be olívaolajjal, majd a gerezdek tetejét szórjuk meg pirospaprikával (ízlés szerint) majd tegyünk mindegyikre egy kávéskanálnyi vajat. A tetejét sózzuk, morzsoljunk rá kakukkfüvet és ízlés szerint szórjuk meg egy nagyon kevés őrölt szerecsendióval. 200 C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt süssük aranybarnára őket.

Tálaláskor fröcsköljük meg balzsamecettel vagy adjunk mellé HP barna szószt.
A szerecsendió édeskés-fűszeres íze valami elképesztő módon klappol a savanykás balzsamecethez/HP szószhoz.

Ez simán moziban/kanapén tunkolós, egy film mellett!

potatospring_alpha (1 of 1).jpg

Mr. Rozsda, azaz a 'Rusty Spud'
tovább olvasom ->

Címkék: krumpli street food Brit streetfood