Nagy Sándor: Hódítás...a konyhában

2014. április 03.

Oeufs cocotte. Hogy mi?

cocc2 (1 of 1).jpg

Szerintem felnégyelnek az angolok most: francia reggeli a blogon (amit az angolok is zabálnak)! Ha a csajodnak ezt megcsinálod, még jobban imádni fog. És ha már ott vagy, dobjál mellé egy pohár pezsgőt is!

Mint mindennek, az oeufs coccotte-nak is van kismilliónyi változata.
De mi az oeufs cocotte? Ha nagyon egyszerűen kellene megfogni a lényegét: 'tojás tálban' - sütőben kisütve, lágyan.
Itt most egy saját, jobban tejszínes, chilivel és parmezánnal megspékelt verzión szaladunk végig: azért mondom, hogy szaladunk mert az elkészítése kevesebb, mint 10 percet vesz igénybe. 

Ha teljesen analfabéta vagy a konyhában, az itt most nem számít: a csajodat ezzel garantáltan leveszed a lábáról!

Hozzávalók:

  • 4 ek tejszín
  • 2 friss tojás
  • vaj (lehet sózott)
  • bors, kevés őrölt chili
  • parmezán
  • mellé mehet: pirítós és serpenyőben sütött kötözött füstölt sonka vagy bacon

Elkészítés: Vajazzunk ki egy kicsi, de mély tálat. Öntsünk bele 2 evőkanál tejszínt, üssünk rá két friss tojást, a tetejére kanalazzunk még 2 evőkanál tejszínt és fél evőkanál vajat (lehet sós is), majd szórjunk a tetejére chilit vagy őrölt chili-bors fűszerkeveréket és a parmezánt.
Tegyük egy kis tepsibe, majd öntsük annyi forró vizet a tepsibe, hogy félig legyen.

200 C-on süssük 5-6 percig - ennyi idő pont elég neki, hogy szinte teljesen lágy és krémes maradjon a tojás (de ez ember függő, én speciel így szeretem :) ).

Pirítsunk hozzá kenyeret és serpenyőben süssünk ki mellé egy szelet füstölt-kötözött sonkát (vagy bacont).

Pezsgőt valaki? 

coccfull1f (1 of 1).jpg

Oeufs cocotte. Hogy mi?
tovább olvasom ->

Címkék: tojás sonka