Nagy Sándor: Hódítás...a konyhában

2014. április 11.

Rarebit

masnaposreggelik3.jpg

Bemutatkozik a britek 'melegszendvicse' egy kis extra csavarral az alján. 'Másnapos reggelik' blokk - 3. rész.

A minap ismét öregebb lettem egy évvel, így úgy gondoltam már reggel megadom a módját: kezdésnek egy pezsgős reggelivel, egy brutális melegszendviccsel!

A 'Welsh Rarebit' egy klasszikus, a maga egyszerűségében is puccos brit melegszenya. Most ráadásul meg is csavartam picit és a feltét alá pakoltam egy kevés hagymás-paprikalekvárt.  Ha egyszer kipróbálod, utána már elfelejted a parizeres-sajtos-vajas verziódat és csak ilyet akarsz majd enni!

Hozzávalók a paprikalekvárhoz:

  • 3 fej lilahagyma
  • 1 kaliforniai aprika
  • 2 babérlevél
  • 1 dl balzsamecet
  • 1 szál rozmaring
  • 2 evőkanál cukor
  • kevés őrölt szerecsendió
  • olívaolaj
  • só, bors

Hozzávalók a rarebithez:

  • kis doboz tejföl
  • 1 tojás
  • cheddar vagy edami sajt
  • worcesetshire-szósz

wrbit_hagymapaprikalekvár_mix (1 of 1).jpg

wrbit_hagymapaprikalekvár (1 of 1).jpg

wrbit3 (1 of 1).jpg

wrbit_final1 (1 of 1).jpg

Elkészítés: Először a paprikalekvárnak álljunk neki. Az apróra vágott hagymát, egy kevés olívaolajon, közepes lángon fonnyasszuk 10 percig. A paprikát vágjuk a sütőbe és süssük addig, amíg át nem puhul és a külső héját könnyen le tudjuk hámozni.
Ha a hagyma kész, öntsük egy vágódeszkára, a paprikát csumázzuk ki, szedjük le a héját, vágjuk apróra, keverjük össze a hagymával és menjünk át rajta a késsel még egyszer.
A hagymás paprikát rakjuk vissza a serpenyőbe, adjuk hozzá a babérlevelet, a cukrot, kevés őrölt szerecsendióval, sóval-borssal fűszerezzük, dobjuk mellé az egy szál rozmaringot is és öntsük le a balzsamecettel. Közepes lángon, sűrűn kavargatva rottyantsuk össze. Menet közben kóstoljuk meg, hátha kell még bele fűszer vagy cukor - ki mennyire édesen szereti.

Jöhet a kenyér!
Vágjunk két szelet kenyeret, és pirítsuk meg. Amíg pirul, egy tálban keverjük össze a tejfölt a tojással és reszeljünk bele annyi sajtot, hogy krémesen sűrű-darabos állaga legyen.
Ha a kenyér kész, kanalazzunk rá a paprikalekvárból, majd jó alaposan, nem kímélve pakoljunk rá a sajtos masszából!
200C-ra előmelegített sütőben süssük készre.

Tálalás előtt még melegen vagdossuk be finoman a tetejét és fröcsköljük be egy kevés worcestershire szósszal!
Mivel ünnepi reggeli volt, így megengedtem magamnak már 7:40-kor egy 'buck fizzt' (vagy mimosa - narancslé+ pezsgő), mert hát úgy sem készültem sehova és a java meg úgy is csak ezután jött...

wrbit_final3 (1 of 1).jpg

 

Rarebit
tovább olvasom ->

Címkék: másnaposreggelik