Nagy Sándor: Hódítás...a konyhában

2014. december 19.

Angliai karácsony a konyhádban!

fejleceditederme4_1_of_1_.jpg

Karácsony. Anglia. Illata és íze a konyhámban. És remélhetőleg a tiétekben is!
Ha idén valami igazán újat szeretnétek az ünnepi asztalra rakni, akkor ez legyen az!

Rendkívül egyszerű és az elkészítése semmilyen hivatalos konyhatündér-képzettséget nem igényel az!

Sült szűzpecsenye, cumberland mártással

ezzel indul a karácsony előtti angol receptdömpingem!

Nálam a kinti karácsonyról ezek jutnak eszembe:

Ebből csak a sülttel szolgálhatok (és egy kis bubléval), de ez is elég lesz most a boldogsághoz.
No és ha tökéletesre szeretnétek maxolni a karácsonyi hangulatot, akkor sütés közben ezt az 'örökzöld' darabot hallgassátok, és természetesen igyatok mellé narancsos forralt cidert! Mert csak.

 

Hozzávalók:

  • 500-700 g szűzpecsenye
  • fél kg apró sárga burgonya
  • 3 nagy alma (jonatán és valamilyen zöld fajta - teljesen mindegy)
  • 1 nagy fej vöröshagyma vagy 5-6 db közepes gyöngyhagyma
  • 3 - 4 gerezd fokhagyma
  • egy nagy csokor petrezselyem
  • néhány zsályalevél
  • worcestershire szósz
  • só, bors
  • nagyon kevés chili (ízlés szerint)
  • zsír
  • cumberland mártás

a cumberland mártáshoz

  • 2 közepes gyönyghagyma (finomra vágva)
  • hüvelykujjnyi friss gyömbér, reszelve
  • egy evőkanál sótlan vaj
  • 1 dl vörösbor (száraz)
  • 2 dl húsleves alaplé (ha nincs akkor készítsünk leveskockából - de természetesen nem lesz ugyanolyan!)
  • worcestershire szósz
  • 200-300 g ribizli lekvár
  • 1 kávéskanálnyi egész bors

Elkészítés:

Először a cumberland mártást készítsük el.
Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben, adjuk hozzá az apróra vágott gyöngyhagymát és reszeljük bele a gyömbért, 2-3 perc alatt közepes lángon dínszteljük meg.
Adjuk hozzá a bort és a worcestershire szószt, főzzük egészen addig, amíg el nem kezd sűrűsödni, ezután adjuk hozzá az alaplevet.
Forraljuk fel és adjuk hozzá a lekvárt, vegyük le takarékra és 2-3 percig főzzük (vagy amíg a lekvár teljesen fel nem olvad).
Rakjuk félre, hagyjuk kihülni.

editederme1_1_of_1_.jpg

editederme3_1_of_1_.jpg

editederme4_1_of_1_.jpg

A szűzpecsenye

Egy mély falú tepsibe locsoljunk egy kevés olívaolajat. A megmosott krumplikat vágjuk félbe, borítsuk a tepsibe. Vágjuk félbe és gerezdekre a kicsumázott almát, a meghámozott hagymát és dobjuk a krumplik közé. Kanalazzunk bele egy evőkanál zsírt. Dobjuk mellé - egészben - a fokhagymát, a csokor petrezselymet, a zsályát, majd fektessük a tetejére a szűzpecsenyét és az egészet locsoljuk meg worcestershire szósszal.
Öntsünk alá 1 dl vizet, fóliázzuk le és 200C-ra előmelegített sütőben süssük 20 percig.
Ezután vegyük le a fóliát, nézzük meg, hogy a hús megpuhult-e már (hústűvel szúrjunk bele) és ha minden oké, akkor keressük ki a puhára sült fokhagymát és egy késsel szpen kenjük be vele a húst, majd kanalazzunk rá a cumberland mártásból és tegyük vissza a sütőbe még kb 15 percre, amíg a mártás szépen rá nem sül a hús tetejére.

Tálaláskor ne felejtsétek meglocsolni a maradék cumberland mártással és mellé mindenképpen adjatok valami jóféle angol sört!

Enjoy and cheers!

Angliai karácsony a konyhádban!
tovább olvasom ->

Címkék: malac sült Karácsony