Nagy Sándor: Hódítás...a konyhában

2012. április 26.

A nyáron nem árt a nehézsúlyú barbecue-grill-slambuc-bogrács vacsora vonal mellett valami könnyűvel is előállni. A halas ételek (folyami vagy tengeri – egyremegy) erre kiválóak. A következő recept egy igazán egyszerű ‘olaszos‘ tészta verzió, mindössze 15 perc munkát igényel a konyhában.

Nem kezdek el regélni arról, hogy miért egészségesek az olaszok: a könnyű ételek mellett, elég egyértelműen dominál a mindenféle tengeri herkentyű – egyre inkább igaz ez, ahogy a csizmán dél felé haladunk.
Azért is kedvelem az olasz vonalat, mert egyszerű alapanyagokból, szemvillanásnyi idő alatt lehet laktató kaját készíteni.

Ezt a tonhalas tészta receptet pont a fentiek miatt nevezem olasz helyett inkább ‘olaszosnak’.
Ha nem kimondottan  - vagy a ‘szaga’ miatt egyáltalán nem –  kedveled a halat, akkor is érdemes kipróbálni. tipikus ‘beetető‘ étel:  a sonkával kombinált tonhalnak szinte egyáltalán nincs hal szaga.


Hozzávalók:

  • 1 konzerv tonhal
  • 2 gerezd fokhagyma
  • a mama paradicsomleve vagy passata
  • tészta: spagetti vagy csavart
  • 3 szelet húsos szalonna (füstölt)
  • friss bazsalikom és petrezselyem
  • bors
  • olívaolaj

Elkészítési idő: 15 perc
Forralj vizet, egy kevés olívaolajat fröcskölj bele, hogy a tészta ne ragadjon össze. Ha zubog a víz, dobd bele a tésztát, kevés só, bors. Főzd puhára.
Egy nagyobb serpenyőt hevíts fel, vágd apróra a szalonnát, dob a forró serpenyőbe, hagyd hogy a kevés zsírja kisüljön, nyomj bele két gerezd megtisztított fokhagymát majd a tonhal konzervről öntsd le a vizet és dobd a szalonna mellé, amikor az már pirul.
Pirítsd tovább, majd add hozzá a 3-4 dl házi paradicsomszószt, vagy a passatát.  Alacsony lángon főzd tovább, amíg rotyogni nem kezd, vagy a tészta meg nem fő.

Ha a tészta kész, szűrd le, tedd egy mély tálba (az alján mindig hagyj egy kis vizet), öntsd rá a tonhalas paradicsomszószt, várjál apróra egy marék baszalikomot és egy marék petrezselymet, majd jól keverd össze.

Tálaláskor mehet rá egy kevés parmezán és frissen vágott zöld.

tovább olvasom ->

Címkék: Recept Ebéd

süti beállítások módosítása