Nagy Sándor: Hódítás...a konyhában

2012. április 26.

Varázskenyér

Varázskenyér

Aki régebb óta olvas az tudja, hogy nem sűrűs soktam sütni. Sőt. Sütis-tésztás-kenyeres receptek is ritkán vannak. Egészen pontosan: alig volt eddig.

Nem vagyok egy nagy kenyérsütő bajnok, ráadásul vannak nálam sokkal rátermettebb emberek, akik ezzel foglalkoznak a hazai blogger szférában. Elég csak rápillantani Limara pékségére.

A ‘varázskenyér’ receptjét Hughtól lestem el: ő így csinálja, ha ‘kenyérre gyúr’.
Márpedig ha Neki ez elég, akkor úgy gondolom ‘nekünk is megteszi’…
Nekem mindenképp: mától ha kenyér alaptészta, akkor csak ez, csak így.
Aki soha nem gyúrt még kenyeret, vagy nem nagyon jeleskedik házi tésztafélék sütésében, az is nyugodtan próbálja ki: a sikerélmény már elsőre garantált.

A tészta ‘varázskenyér’, mert annyi minden varázsolható belőle.
Azon kevés receptek közé tartozik, amelyek lényegében bárhogy végződhetnek. Mivel kétféle (teljes kiőrlésű és sima) lisztből készül, ezért tökéletes pizza alap is, de emellett készíthetünk belőle indiai kenyeret, pitát, töltött cipókat, vagy tetszőlegesre formázott ropogtatni valót.
Keverhetünk bele magokat (ősz: tökmag, mandula!), gyömölcsöt (áfonya, aszalt szilva), zöldséget (olívabogyó).
Ha túl sokat gyurunk, nyugodtan lefagyaszthatjuk, így mindig lehet otthon friss sütnivaló. Pont ezért én inkább azt javaslom, hogy soha ne gyúrjunk kevesebbet az alábbinál.
Ha pedig többet szeretnénk, akkor meg egyszerűen duplázzuk meg a hozzávalók mennyiségét.

Mire elég a recept? (vagy/vagy):

  • 3 pizza
  • 8 kis indiai kenyér
  • 12 pita

Hozzávalók:

  • 250g teljes kiőrlésű liszt
  • 250g finomliszt
  • másfél kávéskanál só (tengeri)
  • 1 kávéskanlnyi élesztő (lehet szárított is, por formában)
  • 1 evőkanálnyi olívaolaj (vagy repceolaj – az Egyesült Királyságban nagyon kedvelt) és még egy kis extra későbbi olajozáshoz


Elkészítés:

A kétféle lisztet keverjük össze egy nagy tálban a sóval és az élesztővel, majd öntsünk rá 3dl meleg vizet és az olajat, és jól dolgozzuk össze a tészta alapot.
Lisztezzük be a kezünket picit és borítsuk a tésztát egy belisztezett sima felületre (konyhaasztal). Ritmikusan gyúrjuk 5-10 percen keresztül, amíg a tészta sima nem lesz. Nem kell megijedni, hogy ragad: minél jobban gyúrjunk annál kevésbé fog.
Próbáljunk meg lehetőleg minél kevesebb lisztet használni – nem kell túllisztezni azért, mert ragad.
Az egész tésztának lágyabbnak kel lenni, mint amit a ‘hagyománys’ kenyértésztától megszokhattunk (vagy ami az emlékeinkben él egy ‘kenyérgyár’ látogatás után).

Olajozzunk ki egy mély műanyag vagy cserép tálat és tegyük bele a meggyúrt tésztát. Forgassuk meg az olajban, maradjon labdaformájú, majd terítsünk le egy konyharuhával és tegyük melegebb helyre.
Hagyjuk megkelni.
Ez 1-2 óra között mozog, de inkább közelebb lesz az a 2 órához.
(Aki esetleg olyan szerencsés, hogy van otthon vászonnal bevont tálja, az lisztezze ki az alját és kelessze ebben.)

Amikor a kenyértészta megkelt, az ujjunkkal szurkáljuk bele, hogy összeessen a kelt formájára.

Ezután már csak rajtunk múlik, hogyan használjuk fel.

  • Pizza: Ez a mennyiség elég, hogy 2-3 embernek pizzát tudjunk belőle sütni. Hamarosan jönnek majd a pizzás receptek: kifejezetten zöldséges, hús nélküli, őszi/téli pizzák.
  • Indiai kenyér: fokhagymával, fűszerekkel, curryhez vagy csak magában kisütve.
  • Pita: Szakítsunk tojás nagyságú tésztadarabokat a kenyéralapból és nyújtsuk ovális formára, de semmiféleképp ne legyen fékonyabb fél centinél. A kinyújtott pitákat egy kiolajozott tepsibe fektessük és hagyjuk állni 10-15 percig; majd 220C-ra előmelegített sütőben süssük olyan 8-10 percig, vagy amíg el nem kezdenek felpuffadni. Ezután vegyük ki és azonnal csavarjuk őket száraz konyharuhába. Hagyjuk kihülni. (A konyharuha segít nekünk bezárni a hőt, így a pitánk puha marad kihülés után is.)
  • Töltött kenyérféleségek: No, itt lehet varázsolni! Csinálhatunk magos kenyeret, cipókat, kiflit; tölthetünk bele szalonnát, vagy kolbászt, esetleg csinálhatunk véres hurkás bood-dogot is. A lehetőségek száma végtelen.
Szalonnás cipócskák
A varázskenyér alapból tépjünk ki tojásméretű darabokat, tegyünk bele felkockázott húsos szalonnát és dobhatunk mellé felaprított újhagymát is. Formázzunk belőle golyócskákat és egy kiolajozott tepsiben, 220C-on 10-12 perc alatt süssük készre.
Reggelire, egy rántotta, tükörtojás vagy buggyantott mellé tökéletes!
A kenyeres recepteknél ezentúl már csak a ‘varázskenyérre’ fogok hivatkozni.
Gyúrás van!

Varázskenyér
tovább olvasom ->

Címkék: Recept Mindenmás

süti beállítások módosítása