Nagy Sándor: Hódítás...a konyhában

2012. május 19.

Jubileumi szendvics - 

Csoki - még nem mertem kibontani...

Jubileumi szendvics - 

Nagy-Britanniában június 1-4.-ig ünneplik a királynő trónra lépésének gyémánt (60 éves) évfordulóját (1952-2012).  Hatalmas esemény ez a szigetország életében, így nem meglepő hogy már hónapok óta - de különösen az elmúlt 2 hétben - a hagyományos hírverés és készülődés mellett beindult a ‘mörcsöndájzing’ is. Minden tányéron, szalvétán, piknik kosáron, limonádés üvegen, fa sámlin, terítőn és konyharuhán, de még a díszpárnákon és ágyneműn is a királynő képe díszeleg (de lehetne még sorolni…). A boltok kirakatait a jubileumi esemény diszteletére Union Jack-be öltöztetik, és még az ölebek is koronás pulóverben feszítenek az utcákon.

A delik és kávézók menüjén megjelennek a jubileumi menük, az élelmiszerboltok polcain a jubileumi szendvicsek.

Az esemény nagyságrendjét jól mutatja, hogy a jubileum  - egyes becslések szerint - több, mint 10 milliárd(!) fonttal pörgeti meg a gazdaságot, köszönhetően annak a több százezer turistának, akik csak ezért érkeznek a szigetország fővárosába.

Természetesen egy külön bejegyzést szánok az esemény dokumentálására, de már tegnap elkezdtem azon gondolkodni, hogy milyen recepttel “tiszteleghetek” (még ha csak képletesen is) a királynő uralkodásának kerek évfordulója előtt.

Az örömünnepet - bár még két hét az eseményig - kezdjük egy saját reggeli recepttel: íme a Jubileumi Szendvics

Hozzávalók: egy szelet mazsolás - teljes kiőrlésű kenyér, 1 fehér vagy angol kolbász (lehet almás is), 1 nagy tojás (háztól, piacról), cheddar (nem árt ha angol, de bármi más is megteszi) angol csípős mustár, barbecue vagy Original HP szósz, kevés olívaolaj

1.) A kolbászt vágjuk ketté és nagyon kevés olívaolajon, egy arra alkalmas serpenyőben süssük meg 5 perc alatt.

2.) A kolbászt szedjük ki, üssünk a serpenyőbe egy tojást, sózzuk picit, majd amikor már úgy látjuk sül rendesen, rakjunk rá egy fedőt és fél perc alatt süssük ‘le’ a tetejét is a tükörtojásnak.

3.) A szelet mazsolás kenyeret vágjuk ketté és vagy a serpenyőben (kolbászzsírban) vagy pirítóssütőben pirítsuk meg.

4.) Egyik felét kenjük meg csípős angol mustárral, másik felére rakjunk egy szelet cheddart, mehet rá a kolbász, arra a HP vagy barbecue szósz, majd rakjuk rá a tükörtojást is, végül pedig fedjük le a kenyér másik felével.

Néhol édeskésen fűszeres és nagyon nehéz - amilyennek egy jó angol reggelinek lennie kell!

Jubileumi szendvics - 
tovább olvasom ->

Címkék: szendvics Recept UK Reggeli Brit

süti beállítások módosítása