Nagy Sándor: Hódítás...a konyhában

2016. május 26.

Prágából hoztuk

serte_sszendvics_1_of_1_1.jpg

Mindig a legegyszerűbb dolgok a legjobbak.

Pár héttel ezelőtt, a prágai kiruccanásom alatt ellátogattam a Prága északi részén található, újhullámos Můj šálek kávy brunch-kávézóba. Már akkor gyanús volt, hogy egy nagyon jó helyet sikerült előzetesen kiválasztani, amikor előző nap felhívtam őket és bejelentették, hogy csak másnap délután tudnak asztalt biztosítani, azt is csak maximum egy órára.
Egy brunch hely. Ahol egy napra előre kell foglalni.
A videóban is látható sertés szendvicsbe már az első harapásnál beleszerettem és utána azon gondolkodtam, hogy ismét bizonyítékot nyert, hogy mindig az egyszerű, nem túlkomplikált és túlgondolt dolgok a legjobbak a világon.
Íme a cseh karajos szendvics receptje, amit a nyár folyamán majd a Staropramen food truckunkból is pörgetni fogunk nektek!


Hozzávalók:
- 1/2 kg hosszúkaraj (bőr nélkül)
- só, bors, ízlés szerint egy kevés kömény
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 közepes fej lilahagyma
- kevés olívaolaj
- egy csomó friss retek
- madársaláta
- friss kenyér

a petrezseleymszószhoz:
- 1 nagy csomó friss petrezselyem
- 1 ek vaj
- 1 ek liszt
- 3 dl tej
- 1 kávéskanálnyi mustár
- só, bors

Elkészítés:
Tegyük a karajt egy mély falú tepsibe, fűszerezzük, majd jól dörzsöljük bele a fűszereket egy kevés olívaolajjal. Dobjuk mellé a fokhagymát, egy kicsumázott és félbevágott almát, és félbevágott lilahagymát is. Öntsünk alá 2dl vizet, majd előmelegített sütőben 170C-on süssük puhára. A sütési idő végén, felső grillezéssel egy picit pirítsunk rá a tetejére.
Ha kész vegyük ki és hagyjuk állni 10 percig. Addig pedig készítsük el a petrezselyemszószt.
A vajból és a lisztből - sűrűn kevergetve - készítsünk ‘rántást’, majd fokozatosan adagolva, egy habverővel sűrűn kevergetve keverjük csómómentesre. A végén adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

Egy kenyérszeletet kenjünk be vékonyan a szósszal, erre rakjuk a madársalátát, majd annyi szelet karajt, amennyi jólesik. Kanalazzunk rá a petrezselyemszószból és a tetejére vágjunk hajszálvékonyra szeletelt friss retket.

13298250_1558072094487589_625951801_n.jpg

untitled_export128.jpg

Prágából hoztuk
tovább olvasom ->

Címkék: sör szendvics staropramen streetfood ízművek

süti beállítások módosítása