Sertéscomb, sült zöldségekkel, boros mártásban
Egy nagyon egyszerű sült receptet mutatok meg most nektek.
Ehhez sem kell nagy tudás, csak el kell találni a fűszerezést.
A rozmaring és a disznó jó barátok. Erre a barátságra fekszünk rá most.
A szombati ebédet sertéshúsból csináltam, mégpedig combból. Nem azért mert disznó-mániás vagyok – mert elkészíthetjük marhából, de akár bárányból is – hanem, mert a sertéscomb kilója 900.-ft, így olcsó, az olcsósága mellett pedig ízletes. Főleg ha rozmaringgal fűszerezzük.
Nem kell több ezer forintot elkölteni egy 5-6 fős nagy családi ebédre (papa, mama, gyerekek…nagymama, nagypapa), amikor ennyiből is megúszható.
Akik most ismerkednek a konyhával, azoknak ez nagyon jó ‘villantós étel’ lehet: családi ebéd vagy baráti összejövetel – egyre megy.
Hozzávalók:
(4-6 személyre)
- 1 kg sertéscomb
- 1 kiló vegyes zöldség, kinek-kinek a szájíze szerint:
- 1 db zellerszár
- 2 fej lila hagyma
- 2 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 4 db nagyobb paradicsom vagy koktélparadicsom ízlés szerint
- 2-3 szál szép répa - 1 evőkanál vaj
- só
- bors
- olívaolaj
- 4-5 friss rozmaring (szárastól)
A mártáshoz:
- 2 dl vörösbor
- fél citrom leve
Elkészítési idő: előkészület – 20 perc, sütés – 90 perc
Ízlés szerinti mennyiségben előkészítjük a zöldségeket: megmossuk, meghámozzuk őket. A hagymákat négy cikkre vágjuk, a zellerszárat vastagabb szeletekre, a paradicsomokat félbe, vagy elég csak a csumájánál egy kis lyukat vágni bele.
Helyezzük őket egy mélyebb falú tepsibe (a répák mehetnek bele egészben) és rendezzük el őket. A fokhagymagerezdeket egy kés végével nyomkodjuk szét: így az illóolajok felszabadulnak. Meg sem kell hámozni, mehet bele úgy ahogy van a tepsibe. A paradicsomokat a végén tegyük bele. Ha csak lyukakat vágunk bele, akkor azzal lefelé fordítva helyezzük őket a tepsibe. Amikor majd a zöldségek sülni kezdenek, a paradicsom leve szépen lassan kifolyik és elvegyülve a többi zöldség levével, ízletes szafttá, mártássá áll össze az edény alján.
A meglepően sok fokhagymától nem kell félni: sütés közben teljesen szétmállnak majd, és csak a zsenge ízük marad meg.
Ha a zöldségekkel végeztünk, öntözzük meg őket egy kevés olívaolajjal és kicsit tegyük félre őket, mert most a hús következik.
A comb simább oldalán minimum egy centis mélyedéseket vágjunk. Mindkét oldalát sózzuk és borsozzuk, majd szintén egy kés végével ütögessünk meg egy csokor rozmaringot, lehetőleg a leveleknél (illóolajok a levelekből!), és alaposan dörzsöljük bele a húsba, mindkét oldalon.
Ne kíméljük, hiszen már úgy sem fáj neki.
Ha végeztünk, akkor a vágódeszkán maradt fűszermaradékokat egyszerűen töröljük fel a hússal – semmi nem veszhet kárba.
Ezután egy felforrósított nagy serpenyőben, kevés olívaolajon, futtassunk meg egy rozmaringszárat, és süssük elő a húst. Mindkét oldalát olyan 5-5 percig, majd tegyük a zöldségeinkre. Dobjunk melléjük 1-2 evőkanál vajat és 200-220 C-n, előmelegített sütőben 1-1,5 órán át süssük.
Néha nézzünk rá, hogy mi a helyzet vele, és hogy ki ne száradjon, a zöldséges-vajas lével locsolgassuk.
Ha elkészült, a húst emeljük ki és pihentessük egy vágódeszkán minimum 5 percig.
A zöldségek nagy részét (répa, nagy hagyma cikkek, paradicsom) szedjük ki egy külön tányérba, majd pedig a tepsi alján lévő szószt, sűrűn kevergetve, forraljuk vissza 2 dl vörösborral és egy fél citrom levével. Közben ne felejtsük el szétnyomkodni a fokhagymákat!
A hússzeleteket a sült zöldségekkel tálaljuk, nyakon öntve a mártással!
Köretnek készíthetünk tepsis krumplit.
Szombaton ennek a balzsamecetes változatát készítettem el. De ez már egy másik történet…