Nagy Sándor: Hódítás...a konyhában

2012. április 26.

Hozzávalók:

Ha nem tudunk mást beszerezni, készítsük csak almából; de én tettem még bele rebarbarát és egy marék áfonyát is – csak az íze miatt, a poén kedvéért.

Hozzávalók:

  • 1/2 kg alma
  • 2 vastag szál rebarbara
  • 1 marék áfonya
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 2 kávéskanál cukor

Pite tészta:

  • 3 bögre liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 bögre cukor
  • 2 tojás sárgája
  • 20 dkg ráma margarin
  • 3 dl tejföl

Elkészítési idő: 30 + 40 perc (nyújtással, sütéssel)
Keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sütőport, ezután  adjuk hozzá a tojássárgákat, a margarint és a tejfölt. Jól dolgozzuk össze, majd pihentessük fél órát.
Ezután nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra.
Vegyünk egy mély falú tepsit (vagy pite formát) vajazzuk ki és nyomkodjuk rá a tészta 2/3 részét, egyenletes vastagságban, teljesen fel a faláig. Nyugodtan kilóghat kicsit a formából. A nagyon túllógó részeket, vágdossuk le (később ezt felhasználjuk).
Most jön a töltelék!
A gyümölcsöket (és a rebarbarát) mossuk meg, az almát hámozzuk meg és a közepes reszelőn reszeljük le, majd a levét öntsük le róla, és jól ‘csavarjuk ki’. Az áfonyával és a két centire felvágott rebarbara darabokkal együtt tegyük a sütőformába, adjuk hozzá a fahéjat és a cukrot.

A tészta maradék egy harmad részéből sodorjunk csíkokat és rácsos formában fedjük a készülő süteményünket!
Ha ezzel megvolnánk, akkor már csak a tojásfehérjével(!) kenegessük meg a tetejét a pitének.

Előmelegített sütőben, 180 C-on 35-40 perc alatt el is készül.

Melegen, vaníliafagyival esszük; kanapén, filmet bámulva…

Hozzávalók:
tovább olvasom ->

Címkék: Recept Brit Desszert

süti beállítások módosítása