Ha nem tudunk mást beszerezni, készítsük csak almából; de én tettem még bele rebarbarát és egy marék áfonyát is – csak az íze miatt, a poén kedvéért.
Hozzávalók:
- 1/2 kg alma
- 2 vastag szál rebarbara
- 1 marék áfonya
- 1 kávéskanál fahéj
- 2 kávéskanál cukor
Pite tészta:
- 3 bögre liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 bögre cukor
- 2 tojás sárgája
- 20 dkg ráma margarin
- 3 dl tejföl
Elkészítési idő: 30 + 40 perc (nyújtással, sütéssel)
Keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sütőport, ezután adjuk hozzá a tojássárgákat, a margarint és a tejfölt. Jól dolgozzuk össze, majd pihentessük fél órát.
Ezután nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra.
Vegyünk egy mély falú tepsit (vagy pite formát) vajazzuk ki és nyomkodjuk rá a tészta 2/3 részét, egyenletes vastagságban, teljesen fel a faláig. Nyugodtan kilóghat kicsit a formából. A nagyon túllógó részeket, vágdossuk le (később ezt felhasználjuk).
Most jön a töltelék!
A gyümölcsöket (és a rebarbarát) mossuk meg, az almát hámozzuk meg és a közepes reszelőn reszeljük le, majd a levét öntsük le róla, és jól ‘csavarjuk ki’. Az áfonyával és a két centire felvágott rebarbara darabokkal együtt tegyük a sütőformába, adjuk hozzá a fahéjat és a cukrot.
A tészta maradék egy harmad részéből sodorjunk csíkokat és rácsos formában fedjük a készülő süteményünket!
Ha ezzel megvolnánk, akkor már csak a tojásfehérjével(!) kenegessük meg a tetejét a pitének.
Előmelegített sütőben, 180 C-on 35-40 perc alatt el is készül.
Melegen, vaníliafagyival esszük; kanapén, filmet bámulva…