Quiche, egyszerűen
A wikipedia magyar változatában pizzának hívják – tévesen. Ma már klasszikus francia étel, de a quiche szó eredetileg a német ‘Kuchen’ , azaz ‘torta’ szóból származik. A francia konyhában a quiche (kís) egy sütőben, tojással, tejszínnel (vagy tejjel) sült sós torta. A tészta alapot mindig előre kisütik, majd ezután kerül rá a “töltelék”. Töltelék pedig bármi lehet: gomba, csirkemell, szalonna, zöldségek, stb. – a lényeg, mindig az a tojásos massza, amit a tésztára öntünk.
Ha sikerült elkészítenetek a következő alap quiche receptet, akkor garantáltan menni fog a bonyolultabb is. De még így is számoljatok másfél-két órával a konyhában.
Hozzávalók
tésztához
- 20 dkg liszt
- 10 dkg sótlan vaj
- 1 tojássárgája
töltelék
- 20 dkg füstölt szalonna
- 2 dl tejföl
- 2 dl tejszín
- 10 dkg sajt (csak ne parmezán vagy camembert legyen)
- 3 tojás
- csipetnyi őrölt szerecsendió
Elkészítés: Gyúrjátok be a tésztát, de adjatok hozzá 2 evőkanálnyi vízet is. Egy belisztezett deszkán (vagy akár a konyhaasztalon), nyújtsátok olyan vékonyra, amennyire csak tudjátok (szakadás nélkül). Tegyétek egy pástétomos/pités tepsibe.
Egyengesétek el, hogy a tészta túlnyúljon körbe a szélén, majd ollóval vagy késel vágjátok le a túllógó részeket.
Egyengessétek el a tésztát, villával picit karcoljátok meg a felszínét, majd öntsetek az egészre száraz babot, hogy lenyomja.
Ez azért kell, hogy sütés közben a tészta ne ‘jöjjön fel’, legyen a tepsi alján súly, ami lenyomja. Nem kell izgulni, a bab nem fog rásülni.
180 C-ra előmelegített sütőben 15 percig süssük.
Amíg sül, addig készítsük el a tölteléket.
Egy serpenyőben addig süssük a füstölt szalonnát, amíg meg nem pirul és az összes víz ki nem sül belőle.
A sajt harmadát vágjuk le, vágjuk apró kockákra, a maradék mennyiséget pedig reszeljük le.
Ha a tészta kész, vegyük ki, szórjuk le róla a babot (ami odaragadt, azt óvatosan kaparjuk le egy késel), majd a szalonnát és a kockákra vágott sajtot tegyük a tészta aljára.
A tejfölt keverjük simára a tejszínnel és a tojásokkal, fűszerezzük (nagyon kevés só kell a füstölt szalonna miatt!) és szórjunk bele egy kevés szerecsendiót is. Töltsük fel a tésztát, tetején egyenletesen szórjuk szét a sajtot és nagyon óvatosan tegyük vissza a sütőbe. Vegyük le a hőfokot 170 C-ra (gáz 5) és süssük további 25 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz.
Tálalás előtt hagyjuk állni legalább 5 percet.
Melegen és hidegen is szuper, főleg egy kis paradicsomos-rukkolás-hagymás salátával.