Nagy Sándor: Hódítás...a konyhában

2015. március 30.

Húsvét: Hajdúsági göngyölt hús

gongyolthus5_1_of_1.jpg

A malac imádatot (meg minden, ami ehhez köthető: hurka-kolbász-karaj-tarja-disznósajt-disznótor-csülök-sonka-füstölés és a többi) otthonról hoztam, de végül (meglepő módon) Londonban maxoltam ki.
Nem csak mi, hanem az angolok is kedvelik: a vérükben van. A hagyományos angol konyhában 10-ből 5 étel biztos, hogy sertésből (vagy valamelyik részéből) készül.
Most viszont visszamegyek a gyökerekhez: a Magyar Turizmus Zrt. az Agrármarketing vezérigazgatóságának megbízásából egy sertés hús népszerűsítő kampányba fogott.

'Madárral' a hétvégén kolbászokat és sonkákat kóstoltunk.
A Magyar Turizmus Zrt. elindított egy sertéshúst népszerűsítő kampányt amelynek 'Madár' az arca, jómagam pedig, mint blogger veszek részt, így - és ugye köztudottan sertés hús fanatikusként -  a következő néhány hétben jobbnál-jobb 'malacos' receptekkel érkezem!

11085189_613397955471230_1097300543_n.jpg

A hívószó a mérsékletes fogyasztás (angol kifejezéssel: ‘portion controll’), mert - és én ezt mondom már mióta!: sertéshúst enni, nem ördögtől való dolog, ha megfelelő menyiségben fogyasztjuk! Sajnos kevesen tudják, hogy mértékletes fogyasztása elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez, mert értékes fehérjeforrásként az agy elsődleges tápláléka és vitamin (B1, B6, B2 és B12) illetve ásványianyag-tartalma (cink, szelén) is kiemelten magas. Malacot enni jó: csak jó receptek kellenek hozzá! 

Hajdúsági göngyölt hús

 - egy olyan elfeledett, régi hajdúsági étel, ami alig ismert. Szerintem bármelyik étteremben megállná a helyét! 

Hozzávalók: 4 szelet sertéskaraj, 4 tojás, csemege uborka, só-bors, kevés olívaolaj, 1 nagy fej hagyma, 2dl tejföl, petrezselyem, metélőhagyma, 1/2 kg krumpli

Elkészítés: Főzzük keményre a 4 tojást majd szeleteljük. Klopfoljuk ki a karaj szeleteket, sózzuk, borsozzuk és helyezzük rá mindegyikre a tojásszeleteket. Szeleteljünk fel néhány csemegeuborkát és rakjuk a tojás tetejére. Az egészet göngyöljük fel és hústűvel fogjuk össze.

Kevés olajon (hagyományosan zsíron) pirítsunk hagymát, adjuk mellé a göngyölt húsokat, öntsünk alá kevés vízet és fedő alatt pároljuk puhára.

Cikkekre vágott serpenyős krumplival tálaljuk.
(A krumplit főzzük meg sós vízben, de ne túl puhára, majd serpenyőben, kevés kakukkfű hozzáadásával pirítsuk aranybarnára.)

A hús tetejére készítsünk metélőhagymával, petrezselyemmel és fokhagymával ízesített tejfölt!

gongyolthus1_1_of_1.jpg

gongyoltkeszinsta_1_of_1.jpg

gongyoltkeszvagva6_1_of_1.jpg

***

A Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Centrumának sertéshúst népszerűsítő kampánya

blog_alairas.jpg

kms-logo.jpg

 

Húsvét: Hajdúsági göngyölt hús
tovább olvasom ->

Címkék: disznó sertés Húsvét Örökség

süti beállítások módosítása