Házi veréb. Az.
Az alábbi kaja Franciaországban volt nagyon menő: úgy kétszáz évvel ezelőtt. Utánajártam és találtam egy angol cikket, ahol arról írnak, hogy a rettentően elszaporodott verebeket kezdték el enni a franciák, de annyira rákaptak, hogy majdnem sikerült kiírtani a teljes populációt.
Megnéznék ma valakit, ahogy a pesti rakparton, közel az Intercontinentálhoz verebekre vadászik légpuskával…
- 50 veréb
- kanál zsír
- 3 fej vöröshagyma
- 1 kávéskanál őrölt bors
- Köret: cékla vagy párolt zöldség
Forrázuk le a verebeket, de úgy hogy a tollon kívül a bőre is könnyen lemenjen. Belezzük ki, majd a belsőségeket, a fejet és a lábakat dobjuk ki. Egy lábasba tegyünk egy kanálnyi zsirt; ha forrni kezd a zsir, dobjunk bele 3 fej vereshagymát. Tegyük a verebeket a hagymás zsirba egy kávéskanál borssal és sóval együtt; többször kavargatva addig süssük amig a leve lefő és a hagyma a hússal pirulni nem kezd.
Gyorsan tálaljuk, melegen (ki ne száradjon), céklával vagy vegyes zöldséggel.
***
Ha verébbel nem is, de fürjjel kipróbálva nagyon ajánlom!