Tökmártás, tökös krumpli
Két gyors tökös recept a kivágott tökből.
Hozzávalók (tökön kívül):
- só
- bors
- néhány szem szegfűszeg
- szerecsendió
- őrölt koriander
- chili
- kevés tejszín
A tököt magvazzuk ki, majd vágjuk vastagabb szeletekre. Hámozzuk meg, majd vágjuk kockára. Zubogó, forró vízbe tegyük és dobjunk mellé néhány szem szegfűszeget, majd főzzük puhára – de nehogy szétfőzzük.
Szűrjük le, a felét tegyük félre (ez megy majd a krumpliba).
A másik felét tegyük egy turmixgépbe, adjuk hozá a fűszereket és egy kevés tejszínt. Turmixoljuk közepesen pépesre.
Kiváló sült disznóhoz vagy grillezett csirkemell mellé.
Tökös krumpli
A hagyományos módon főzzük ki a krumplit, szűrjük le és törjük darabosra. Adjuk hozzá a puhára főzött tököt, egy kevés friss koriandert, sót-borsot, majd kevés vajon pirítsunk meg néhány levél zsályát és vajatól öntsük a krumpliba.
Jól keverjük össze. Bármilyen hús mellé ideális, kiváló őszi köret.