Karácsony. Anglia. Illata és íze a konyhámban. És remélhetőleg a tiétekben is!
Ha idén valami igazán újat szeretnétek az ünnepi asztalra rakni, akkor ez legyen az!
Rendkívül egyszerű és az elkészítése semmilyen hivatalos konyhatündér-képzettséget nem igényel az!
Sült szűzpecsenye, cumberland mártással
ezzel indul a karácsony előtti angol receptdömpingem!
Nálam a kinti karácsonyról ezek jutnak eszembe:
- John Lewis hangulat (tömeg!) és Sloane Square/King's Road - Chelsea, London
- Szürreálisan feldíszített pub-ok
- Michael Bublé (állandóan a rádiókból!!!)
- Winter Wonderland
- karácsonyi utcabálok
- ...és valami durva angol sült a karácsonyi asztalra!
Ebből csak a sülttel szolgálhatok (és egy kis bubléval), de ez is elég lesz most a boldogsághoz.
No és ha tökéletesre szeretnétek maxolni a karácsonyi hangulatot, akkor sütés közben ezt az 'örökzöld' darabot hallgassátok, és természetesen igyatok mellé narancsos forralt cidert! Mert csak.
Hozzávalók:
- 500-700 g szűzpecsenye
- fél kg apró sárga burgonya
- 3 nagy alma (jonatán és valamilyen zöld fajta - teljesen mindegy)
- 1 nagy fej vöröshagyma vagy 5-6 db közepes gyöngyhagyma
- 3 - 4 gerezd fokhagyma
- egy nagy csokor petrezselyem
- néhány zsályalevél
- worcestershire szósz
- só, bors
- nagyon kevés chili (ízlés szerint)
- zsír
- cumberland mártás
a cumberland mártáshoz
- 2 közepes gyönyghagyma (finomra vágva)
- hüvelykujjnyi friss gyömbér, reszelve
- egy evőkanál sótlan vaj
- 1 dl vörösbor (száraz)
- 2 dl húsleves alaplé (ha nincs akkor készítsünk leveskockából - de természetesen nem lesz ugyanolyan!)
- worcestershire szósz
- 200-300 g ribizli lekvár
- 1 kávéskanálnyi egész bors
Elkészítés:
Először a cumberland mártást készítsük el.
Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben, adjuk hozzá az apróra vágott gyöngyhagymát és reszeljük bele a gyömbért, 2-3 perc alatt közepes lángon dínszteljük meg.
Adjuk hozzá a bort és a worcestershire szószt, főzzük egészen addig, amíg el nem kezd sűrűsödni, ezután adjuk hozzá az alaplevet.
Forraljuk fel és adjuk hozzá a lekvárt, vegyük le takarékra és 2-3 percig főzzük (vagy amíg a lekvár teljesen fel nem olvad).
Rakjuk félre, hagyjuk kihülni.
A szűzpecsenye
Egy mély falú tepsibe locsoljunk egy kevés olívaolajat. A megmosott krumplikat vágjuk félbe, borítsuk a tepsibe. Vágjuk félbe és gerezdekre a kicsumázott almát, a meghámozott hagymát és dobjuk a krumplik közé. Kanalazzunk bele egy evőkanál zsírt. Dobjuk mellé - egészben - a fokhagymát, a csokor petrezselymet, a zsályát, majd fektessük a tetejére a szűzpecsenyét és az egészet locsoljuk meg worcestershire szósszal.
Öntsünk alá 1 dl vizet, fóliázzuk le és 200C-ra előmelegített sütőben süssük 20 percig.
Ezután vegyük le a fóliát, nézzük meg, hogy a hús megpuhult-e már (hústűvel szúrjunk bele) és ha minden oké, akkor keressük ki a puhára sült fokhagymát és egy késsel szpen kenjük be vele a húst, majd kanalazzunk rá a cumberland mártásból és tegyük vissza a sütőbe még kb 15 percre, amíg a mártás szépen rá nem sül a hús tetejére.
Tálaláskor ne felejtsétek meglocsolni a maradék cumberland mártással és mellé mindenképpen adjatok valami jóféle angol sört!
Enjoy and cheers!