Nagy Sándor: Hódítás...a konyhában

2016. március 10.

Tökéletes Emoji Tojás

emojiegg_hak.JPG

Mindenkinek megvan a tojás-serpenyő emoji ikonja, ugye? Itt egy trükk, hogy hogyan tudjátok reprodukálni ugyanezt - csak ehető formában - a konyhában!

Az ember alapvetően baromi egyszerűen készíti el a tükörtojást: kivesz egy serpenyőt, maxra kapcsolja a fokozatot, kevés olaj, bele a tojás, aztán mellette állva káromkodik, hogy megint leégette az alját a teteje meg még nem sült meg.
Nem azt mondom, hogy én nem szoktam ilyen helyzetbe kerülni, de egy vasárnap reggelnek nem erről kellene szólnia.
Éppen ezért megmutatok két villantós technikát a tükörtojás sütéséhez: ebből az egyik a tökéletes emoji tojás!
Az biztos, hogy ha így készítitek el, a csajok és a gyerekek oda lesznek érte!

A tükörtojás elkészítésének legegyszerűbb formája az, ahogyan az angol pubokban a sültek és steakek mellé sütik; de például Jamie is ezt a változatot preferálja: egy serpenyőbe 1 cm olajat önt, fokozatosan hevíti, majd beleüti a tojást és a forró olajjal óvatosan locsolja a tetejét. Ahogy befátyolosodik, kész is.
Perfect!

Viszont van ennél egy sokkal menőbb módszer is...

Emoji tojást minden vasárnap reggelre!

Amikor először láttam hogyan kell ezt csinálni, azonnal beleszerettem.
Nem csak azért mert tényleg hozzá sem kell nyúlni, hanem mert egyszerűen gyönyörű a végeredmény!

Mindenképp teflon serpenyőt használjatok ('non-stick pan'). A főzőlapot/gázt vegyétek a legkisebb fokozatra. A gáz lehet takarék, főzőlapon a fokozatoktól függően: régieken általában 3 fokozat van, akkor 1,5-re, az új kerámialaposokon 9, ott pedig 3-ra. Csekkoljátok: legyen meleg a serpenyő, de ne égesse a kezeteket.

Olaj helyett, egy nagyon kevés vajat (max egy kávéskanál) dobjatok a serpenyőbe, majd amikor szépen lassan felolvadt, óvatosan kenjétek szét, majd üssétek bele a tojást.
Akkor jó a hőfok, ha a tojás nem kezd el egyből felhólyagosodni. ha jól csináljátok, akkor egyébként sem fog, mert a hőt fokozatsan kapja.
Ennyi: 4-5 perc és kész is.
Azért szeretem ezt a technikát, mert nem kell mellette állni! El lehet menni csinálni a többi dolgot: főzni a kávét, a teát, bedobni a pirítóst vagy előkészíteni az ágyba reggelit a csajodnak vagy a családnak.

A tojás frisseségétől függően a széleken fátyolosan lesülhet a tojásfehérje, amit - ha tökéletes eredményt szeretnétek - finoman húzzatok le a szélekről. De ez sem kötelező: ez már csak hab a tortán.

Tükörtojást tehát így. Akár nem csak vasárnap!

 

Tökéletes Emoji Tojás
tovább olvasom ->

Címkék: tojás konyhatrükk

süti beállítások módosítása