Nagy Sándor: Hódítás...a konyhában

2012. április 23.

Zs-kategória

Sajnos Zs el lett hanyagolva. Zs ki lett kiáltva minden rosszak legrosszabbikának. Pedig Zs nem rossz, sőt, kifejezetten jó…mint majd’ minden, ha tudjuk hol a helye és mértéket tartunk. A zsír és a zsírral főzés kiment a divatból. Háziasszonyok sajnos egyáltalán nem főznek/sütnek már zsírral (vagy legalábbis kevesen), mert a tv (a képgép) és minden létező médium azt szajkózza, hogy nem egészséges, eret tömít, hizlal, és egyébként meg, ha zsírral főzöl, maga az Ördög visz el!

Ami igaz is.

Csak nem ebben a formában!

Mert a zsír jó. Csak ésszel kell használni.
A zsír a jó tepsis-krumpli alapja, a még jobb csirkemájé, vagy egy igazi pörkölté – hogy az anyánk és nagyanyánk féle hájas tésztáról ne is beszéljünk! Az „elfeledett” zsírral foglalkozik Jennifer McLagan könyve, amelynek címe – nemes egyszerűséggel – ’Zsír’ (Fat): ’Egy félreértett hozzávaló méltatása’ Ajánlom minden zsíroskenyér kedvelő figyelmébe!

Most pedig következzen két „könnyed” recept ötlet zsírra!

Dupla vajas saláta

Hozzávalók:

1 fej jégsaláta 2 evőkanál vaj 2 evőkanál borecet 1 marék apróra vágott metélőhagyma só bors Elkészítési idő: 5 perc Mossuk meg a salátánkat és tegyük egy nagyobb tálba. A két evőkanálnyi vajat olvasszuk meg, majd vegyük félre a tűzről és adjuk hozzá a balzsamecetet, és a metélőhagymát kicsit pirítsuk meg benne. Hagyjuk kihülni picit, és az egészet öntsük a salátaleveleink nyakába. *** Rozmaringos disznó/kacsazsír 10 dkg disznó vagy kacsazsírhoz két szál rozmaring/vagy 4-5 levél friss, apróra vágott bazsalikom só bors Elkészítési idő: 5-10 perc Egy kis serpenyőbe tegyük bele az alapanyagokat (a rozmaringot szár nélkül!) és lassú tűzön, sűrűn kevergetve keverjük össze őket. Sózzuk borsozzuk, majd vegyük le és hagyjuk kihülni. Ha kihült, egy fakanállal addig nyomogassuk, amíg krémes állaga nem lesz. Tegyük egy edénybe és rakjuk a hűtőbe tálalásig. Ez a kettő együtt, pirítóssal, egy laza baráti összejövetel legjobb előétele!

Zs-kategória
tovább olvasom ->

Címkék: Mindenmás

süti beállítások módosítása