Nagy Sándor: Hódítás...a konyhában

2012. április 26.

Gordon Ramsay - Maze

Egy akció keretein belül ebben a hónapban az összes Ramsay étteremben 50+% kedvezménynel lehetett inni-enni. Múlt hét szerdán Gordon Ramsay – Mazeéttermében vacsoráztunk.

Az étterem nem messze a Bond street tube megállótól, a Grosvenor Square-en, egy klasszikus, patináns angol sorházban kapott helyet.
Belépésnél – ahogy az várható volt – Neo nyitotta az ajtót, talpig öltönyben. Klasszikus recepció, elkérték a nevet, megkérdezték, hogy Maze vagy Maze Grill lesz-e, adtak egy jegyet a kabáthoz, és betessékeltek a lounge részbe, ameddig felszaadul az asztalunk. Este 6ra mentünk (még) alig voltak. Az asztalfelszabadulásnak csak taktikai szerepe volt: költs  a bárban a vacsora előtt. Én bezákoltam egy 7 százalékos barna ale-t, Ági egy pohár bort.

Két perc sem telt el és szóltak, hogy mehetünk. Apró indiai pincérlány egy tálcán hozta mögöttünk az italunkat.
Miután leültünk, jobban szemügyre vettük a helyet.

Az egész éttermet a visszafogott luxus jellemzi. Semmi sznobság, semmi extravaganza, nagyon puritán viszont kellemesen meleg design.
A kiszolgálás –  mi is lehetne más? – elsőosztályú. Külön vizes ember (portugál fiatal srác, alig érteni a franciás akcentusát), külön italos, külön kajás és még egy külön üdítős.

Ezt rendeltük:
- Buggyantott kacsatojás, Jeruzsálem articsóka velouté
- Salcombe rák, grapefruit zselé, mango, wasabi jégkrém
- Szarvas bélszín, petrezselymes cannellonival, vörös káposztával és fűszeres csokoládé mártással
- Borjú hátszín, articsóka, póréhagyma és szarvasgomba
- ‘Áfonya és alma crumble’: áfonya sorbet, alma mousse, áfonya és alma öntet

A választott ételekről annyit, hogy a nevek alapján egyébként lövésünk nem volt, hogy mit várhatunk.
Másodsorban: isteni. Egyszerűen hihetetlen micsoda minőségbeni különbségek vannak egy ‘sima’ étterem és egy Michelin csillagos sztárséf étterme között. És ez nem a pénzről szól. Hanem a hivatásról, a hivatástudatról és minőségi szolgáltatásról.
A hús pont ott és úgy puha, ahol és ahogy lennie kell, az étel pont annyira fűszeres, amennyire lennie kell.
Egy jó étterem ott kezdődik, ahol nem találsz só és borsszórót.
Egy ilyen étteremben ez meg felérne a főszakács arculköpésével.

Egy ilyen helyre az ízekért és nem a mennyiségért jár az ember. Csak nálunk van az a – sajnos még mindig –  berögzült hülyeség, hogy csak az a jó étterem, ahol annyi kaját adnak, hogy nem tudod megenni. Ez baromság.
Nem voltak nagyok az adagok (Apám azt kérdezné: “Hát ez mi?”), de pont elég volt. Nem ettük tele magunkat és mégsem voltunk este már éhesek (9-re értünk haza mert még betértünk a Disney shopba a keresztfiamnak venni egy Verdás kezes-lábas szerkót…de ez egy másik sztori)
A fogások között három-öt percnél több soha nem telt el. Észre sem vettük és már jött a következő adag. Szenzációs. Kiváló.
Evőeszközök: ezüst. Evőeszköz támasz: tömb ezüst. Ezt Ági állapította meg első ránézésre, nekem fel sem tűnt. El voltam foglalva a fényképezőgéppel.
Hamuzónak álcázott ezüst tál a kancsó víznek, mert hát csillag ide vagy oda, de Angliában nagy hagyománya van annak, hogy bármilyen kvalitású étteremben kérhetsz (sőt, ajánlják is) a csapvizet (tap water). Egyáltalán nem ciki, nem néznek rád ferde szemmel, hogy még egy spúr gyökér, egyáltalán meg sem fordul a fejekben ez, hiszen a vendég a király.
A pincérek kedvesek voltak, közlékenyek, és egyáltalán nem kimért – hidegek, ahogy azt az ember előre – a kis fejében előítéletesen kialakított kép alapján – gondolná.
Ami számomra meglepő volt, hogy a kezdeti üresség után mennyire megtelt az étterem. Fiatal üzletemberek, párok, szülinaposok, idős bankárok, csajos baráti társaság, teljes óvoda…
Számomra ekkor vált nyílvánvalóvá, hogy itt a Maze is csak egy ugyanolyan étterem (egy kis túlzással), mint nálunk a Gösser Vendéglő.
A szolgáltatás minősége teszi azzá, ami. No bullshit, csak a munka és a kijelőlt irány.
A többi már – szó szerint – mellékes.
Az étlapon sem találni extra különleges fogásokat; és el is lehet felejteni az otthoni 150 oldalas A0 ívből készült menüt. A Maze-ben összesen négy  - azaz 4 db – oldalról lehetett választani: Hideg és Forró (Előételek és Levesek), Hús és Hal, Desszertek. Lásd lent. Csókolom.
A végén – levezetésnek – kaptunk egy tál házi sóskaramellát, majd amikor Ági megemlítette a pincérnlánynak, hogy mennyire finom, kifelé menet a kezünkbe nyomott egy kis zacskóval…

Eltöltöttünk egy kellemes másfél órát és bár nem lesz a törzshelyünk, de tervezem, hogy két-három havonta felkeresünk egy hasonló kvalitásokkal rendelkező éttermet. Gasztro road trip jelleggel.
Mert megéri.

***

Az árakról: bekopipésztelem a menüt. Ár-érték-minőség bermuda háromszög vizsgálatával tessék átszámolni forintba.

Cold and warm
Poached duck egg, Jerusalem artichoke velouté,
persillade of ceps £12.00

Salcombe crab, grapefruit fluid gel,
mango, wasabi ice cream £13.00

Tea-smoked salmon, apple,
various radishes, apple vinaigrette £12.00

Pressed terrine of rabbit and foie gras,
prunes, bacon jelly and bitter leaves £13.00

Marinated beetroot, Sairass cheese,
pine nuts, Cabernet Sauvignon dressing £11.00

Orkney hand-dived scallops, pickled pears, cauliflower, cep purée and sherry caramel £14.00

Quail, kohlrabi, cauliflower in ‘ras el hanout’,
burnt onion reduction £12.50

Braised veal shin, sage and onion pesto,
white onion risotto £12.00

Fish and meat
Daurade with squid Bolognese, chorizo,
garlic and lemon purée £13.50

Hake, piperade, white bean purée,
cockles, bacon, fish soup £14.50

Halibut, carrot purée, caramelised endive,
coriander, citrus glaze £19.50

Megrim sole, octopus carpaccio, aubergine caviar, pak choi, miso, langoustine dashi £15.50

Suffolk pork cheek and belly, mostarda of pear and swede, quince purée, choucroute £15.00

Cornish lamb rack and shoulder, English garden,
mint gel £15.00

Muntjac deer, celeriac cannelloni, red cabbage, spiced chocolate jus £15.00

Rump of veal, tasting of artichokes,
leek and truffle £22.50

Desserts
Selection of farmhouse cheeses £10.00/£15.00/£26.00

Lemon meringue, citrus curd, lemon sherbet, basil sorbet £8.50

Bitter chocolate délice, honey gelatine, honeycomb ice cream  £9.00

‘Blackberry and apple crumble’ blackberry sorbet, apple mousse, streusel, blackberry and apple soup £8.50

Rice pudding, Mirabelle plum jam, mascarpone ice cream, caramelised pecans £8.50

Peanut butter and cherry jam sandwich, tonka bean cream and dehydrated cherries £9.00

Kentish strawberry and elderflower cheesecake, black pepper crème fraîche £8.00

Selection of ice cream and sorbets £4.50/£6.50

Gordon Ramsay - Maze
tovább olvasom ->

Címkék: Ajánló Mindenmás

süti beállítások módosítása