Nagy Sándor: Hódítás...a konyhában

2012. április 26.

Romváry: Angelika

Népies neve: Angyalfű, angyalgyökér
Európa magasabb hegyvidékein honos, hazánkban termesztett kétéves növény, gyökerét használják ízesítőként.
Régi fűszer- és gyógynövény, melyet már a középkorban a kolostorok kertjében isültettek és nagyon becsültek. Különlegeen kellemes aromás szaga és kesernyés íze miatt a gyomorkeserű likőrök alapanyaga. Illó olajat, angelikasavat, cukrot, keserű anyagot, gyantás és különféle aromás anyagot tartalmaz.
A növény levele és gyökere saláta-,főzelék- és mártásízesítő. Egyes országokban a növény szárát cukorban főzve kandírozzák és tápszerként fogyasztják. Az angelikagyökeret felhasználják még fűszeres teakeverékek, vizelethajtó borok, étvágyjavító, szélhajtó, izzadást szüntető, idegerősítő teakeverékek készítsénél.

A gyomor- és bélbajosok étrendjének értékes fűszere. A gyökeret kedvelik a kártevők, ezért jól záró edényben tartandó. A molyosodásnak induló vagy rovarrágta fűszert felhasználni már nem szabad.
Termesztése: a magvakat érés után, augusztus-szeptember hónapban meleg- vagy szabadágyba vetik. A palánták áttelelése után a következő tavasszal – a jól fejletteket akár ősszel is – 60-70 cm-es sortávolságban állandó helyre ültetik. A gyökereket ősszel, fagymentes időben, irtóekével szedik ki, és arasznyi darabokra vágva szellős helyen tárolják.

Receptek

Fűszeres lepénykék: 4 tojássárgáját 25dkg cukorral habosra keverünk, majd 20 dkg őrölt mandulát, 4 csapott evőkanál lisztet, 2-2 dkg finomra őrölt angelikagyökeret, fahéjat, narancshéjat, késhegynyi ánizst és 4 tojásfehérjét keverünk bele. Ezt a masszát ujjnyi vastagon ostyalapra kenjük és mérsékelt tűznél megsütjük. Mikor megsült a közepébe mandulát nyomunk.
Gyomoridegesség, gyömörgörcs, gyomorfelfúvódás elleni gyógytea: 3-3 dkg angelikagyökér, borsmentalevél, 5-5 dkg kálmosgyökér, macskagyökér, édesköménymag, ezerjófű keverékéből 2 evőskanálnyit veszünk 1/2 liter vízhez, melyet 1-2 percig forralunk, majd 5-10 perc állás után leszűrjük. A teából 1 csészével reggel éhgyomorra, 1 csészével este, lefekvés előtt fogyasztunk.

Romváry: Angelika
tovább olvasom ->

Címkék:

süti beállítások módosítása