Nemrég költözés volt a családban és hozzámkerült Romváry Vilmos fűszeres könyve. Az idősebbeknek talán ismerik, a fiatalabbak kizárt. Ez a kötet (szerintem) első kiadás lehet, 1971-es nyomás (még 20000 példányban!), meglepően jó állapotban, néhány exta, kivágott korabeli újságcikkel (receptek természetesen).

Az történetekkel tarkított előszó, a szövegezés, a kézzel rajzolt ma már viccesnek ható fűszer grafikák mind-mind azt a vonalat képviseli, ami nekem ma is kedves egykonyhaközeli-témájú könyv olvasásakor.
Nem találtam az interneten sem belőle, de kis szerencsével antikváriumban még fellelhető.
Mivel Romváry lényegében mindent leírt, amit a fűszerekről tudni lehet, ezért elhatároztam, hogy végigvesszük a kötetet, oldalról-oldalra és kisebb részletek, szemelvények formájában a Hódításon fogom megosztani – amolyan írnnokként – , amit Romváry a fűszerekről tud.
A mindennapi növényeket – amelyek bármelyik bolt zöldséges szekciójában fellelhetőek – ebben a rovatban el is felejthetitek: jön a fekete üröm, a galanga, a kálmos, az izsóp és a többi.
A fűszerek (növények) ismertetése közben természetesen kitérünk majd a receptekre és a ‘mit-mivel?’ kérdés is megválaszolásra kerül egy masszív fűszer/étel táblázattal.