Nagy Sándor: Hódítás...a konyhában

2012. április 26.

Romváry világa

Nemrég költözés volt a családban és hozzámkerült Romváry Vilmos fűszeres könyve. Az idősebbeknek talán ismerik, a fiatalabbak kizárt. Ez a kötet (szerintem) első kiadás lehet, 1971-es nyomás (még 20000 példányban!), meglepően jó állapotban, néhány exta, kivágott korabeli újságcikkel (receptek természetesen).

Egy hihetetlenül jó és informatív könyv egy olyan korból, amikor még története volt egy egyszerű fűszeres könyvnek is.

Az történetekkel tarkított előszó, a szövegezés, a kézzel rajzolt ma már viccesnek ható fűszer grafikák mind-mind azt a vonalat képviseli, ami nekem ma is kedves egykonyhaközeli-témájú könyv olvasásakor.
Nem találtam az interneten sem belőle, de kis szerencsével antikváriumban még fellelhető.

Mivel Romváry lényegében mindent leírt, amit a fűszerekről tudni lehet, ezért elhatároztam, hogy végigvesszük a kötetet, oldalról-oldalra és kisebb részletek, szemelvények formájában a Hódításon fogom megosztani – amolyan írnnokként – , amit Romváry a fűszerekről tud.

A mindennapi növényeket – amelyek bármelyik bolt zöldséges szekciójában fellelhetőek – ebben a rovatban el is felejthetitek: jön a fekete üröm, a galanga, a kálmos, az izsóp és a többi.

A fűszerek (növények) ismertetése közben természetesen kitérünk majd a receptekre és a ‘mit-mivel?’ kérdés is megválaszolásra kerül egy masszív fűszer/étel táblázattal.

Romváry világa
tovább olvasom ->

Címkék: Ajánló Mindenmás

süti beállítások módosítása