'Scotch Egg'
Tojás golyók, Skót-tojás…jobb kormány? Nem…bal: ez lényegében töltött fasírt. De nem csodálkozunk, mert már megszoktuk ezt: az angoloknál minden máshogy van.
A Wikipedia szerint a Fortnum and Mason alkatrészbolt nevéhez fűződik a Scotch Egg receptje. Már a korai időkben is (1800-as évek) amolyan nassként, piknik ebédként szolgálták fel és ez egészen máig nem változott.
Való igaz hogy a ‘Scotch egg’ már előrecsomagolt állapotban, könnyen hozzáférhető bármelyik szupermarketben, de a köztudatban mégis a házi, kifejezetten családi piknikre készített verzió maradt fenn jobban.
Ettől függetlenül a nagyobb fesztiválok, nyilvános, piknikkel egybekötött események alkalmával (Mint amilyen a Big Lunch Festival is) a gyártók külön extra mennyiséggel készülnek, hogy ki tudják szolgálni a piknikezni vágyó vásárlók igényeit.
A most következő recepttel szöszölni kell picit, de baromi egyszerű - az időt tekintve teljesen mindegy, hogy 30 db-ot vagy 10 db-ot csinálunk. Frissen, melegen ajánlott enni, és még akkor, amikor a tojás picit lágy belül. Ha piknikezni vinnénk, akkor főzzük a tojást egy perccel tovább.
Hozzávalók:
- 500 g darált hús vagy bármilyen hurka-kolbász
- tojás - ha pici golyókat szeretnétek sütni (‘Egyharapásos’) akkor vegyetek fürjtojást.
1.) Ha hurkát vagy kolbászt használunk, csak nyomkodjuk ki a bélből a húst egy tálba. Tegyünk fel vizet főzni, amikor forr rakjuk bele a tojásokat és főzzük lágyra.
Ha daráltat használunk, akkor ízesítsük tetszés szerint: pirospaprikával, kevés rozmaringgal (disznóval kiváló), fűszerezzük zsályával vagy szerecsendióval. Érezzük az ízeket, variáljunk és kísérletezzünk - mindenképp megéri!
2.) Tálakba üssünk fel egy tojást, másikba szórjunk prézlit, a harmadikba lisztet - panírhoz felkészülni!
3.) Ha a tojás megfőtt, hűtsük le amennyire csak lehet, szedjük le a héját, majd a hússal vonjuk körbe valahogy úgy, mintha gyurmáznánk vagy hógolyót formáznánk. Figyeljünk arra, hogy a hús mindenhol befedje, egyenletesen. Majd panírozzuk.
4.) Egy mély falú serpenyőbe öntsünk olajat és 180C-on kb 4 perc alatt süssük aranybarnára a tojásokat. Csepegtessük le egy papírtörlőn, majd salátával, csípős angol mustárral, tormával és pirított friss kenyérrel tálaljuk.