Zsályás sült kolbászkák
'Kolbászockák, Drágaszág!'
Kolbász és hagyma:. Egyike a klasszikus angol párosításnak. Közkedvelt az utcai étkezdék placcain (street food) és a pubokban is.
Holnap pedig Szent Patrik napja. Hektó számra fog folyni a Guinness mindenhol a világon, a pubok tele lesznek már ma estétől.
Két napos hepaj. Nincs józanság.
Mi is menne a sörözéshez és ehhez a naphoz a legjobban (‘piafelszívónak’), mint egy pie vagy egy kolbászos kaja, cipóval.
És mivel 2013 a kolbász éve nálam (minden tekintetben), ezért nagyon frappánsan - ki gondolta volna! - egy kolbászos recept következik.
Hozzávalók (fejenként): 4 apró angol kolbász, 2 fej (lila)hagyma, 1dl almabor (cider), kevés Worchester- szósz, egy evőkanál balzsamecet, kevés olívaolaj, só, bors, zsálya
(Amennyiben nem tudunk beszerezni angol kolbászt, használhatunk friss, fehér kolbászokat is, vagy kérjük meg a hentest, hogy csavarjon kisebb kolbászkákat a kiválasztott fajtából. (Ha van lehetőségünk háztól venni húst, vagy disznótorozni, akkor mi magunk is elkészíthetjük a cumberlandet.)
Elkészítés: Hevítsünk fel egy serpenyőt, majd kevés olívaolajon süssük szép barnára a kolbászokat a zsályával. (Figyelem! Jön a jó idő! Ha kertben sütnénk, akkor mindenképp tárcsát használjunk, már csak azért is, mert akkor lesz elég hely, hogy egyben, a hagymával együtt készítsük el az egészet.)
Míg a kolbász sül, pucoljuk meg a hagymát és vágjuk karikákra.
Ha elég nagy a serpenyő - vagy a tárcsa - a dobjuk a kolbászok mellé, adjuk hozzá az almabort, a balzsamecetet és a Worchester-szószt, és az elején magas, majd néhány perc múlva közepes hőfokon süssük le a hagymát.
Hagyjuk hogy az alkohol elpárologjon a hagyma pedig karamellizálódjon.
(Alternatív megoldásként elkészíthetjük egy kis hőálló edényben, sütőben is.)