Cumberland és Lancashire kolbász recept
A Tuba tanyás rendezvényt látva, azt lehetne gondolni, hogy nekem viszonylag könnyebb dolgom volt a kolbászokkal, mert nem akkora macera a sütés. No, ez közel sem volt így, mert hát be is kellett őket tölteni.
Pénteken késő délután érkeztem Hajdúszoboszlóra (azaz: haza). Épp csak ledobtam a cuccaimat mamámnál, aztán felkaptuk anyáékat és rohantunk a tanyára, ahol Gabi, a hentes már várt.
A paprikás kolbászokat már begyúrta, rám az angol változatok (egy angol Lanceshire és a Cumberland) maradtak. Több, mint 150 szálat töltöttünk, olyan 15 centi hosszúakat.
Megmondom őszintén, egy picit tartottam attól, hogy vajon hogy fogják fogadni a ‘nem paprikás kolbászt’ (mert hát: “magyar embernek paprikást!”), de hál’istennek jól sült el a dolog.
Ha van otthon - vagy bárkinek a környezetetekben - kolbásztöltő, akkor érdemes kipróbálni ezt a picit átvariált két kolbász receptet.
Lancashire kolbász
- 1,5 kg finomra darált disznó karaj
- 50 dkg apróra darált disznó zsírnakvaló
- 40 g só
- egy kevés (kb 1 evpknálnyi) őrölt bors
- 20 g fokhagyma, finomra vágva
- 20 g kakukkfű (lehet friss is)
- néhány nagyobb csomónyi friss petrezselyem
- birka-vagy disznóbél - kb 4 m (birkabél kellene, de ha nincs jó a disznó is - disznónál természetesen nem 40 adagra lesz elég)
Cumberland
- 1,2 kg durvára darált disznó hasaalja/dagadó
- 20 g só
- egy kávéskanálnyi őrölt bors
- két kávéskanálnyi szerecsendió
- egy kávéskanálnyi őrölt majoranna
- egy kávéskanálnyi őrölt zsálya
- 2 m disznóbél
…
fotók: Lákics Balázs