


Worcestershire vörösboros marharagu
Még mielőtt belecsapnánk a lecsóba és elárasztanám az oldalt brit street food élményekkel, előtte mindenképp szeretném a figyelmetekbe ajánlani ezt a vörösboros marharagut. Saját verzió, a londoni utazás előtti hétvégén főztem. Paprika nincs benne, csak bor és marha - meg rengeteg bab.
Pie alapnak is kiváló!
A bogrács alap! A recept 12 embernek elég raguról szól, hétvégén ha tehetitek, neki is lehet állni (mondjuk nem egy könnyű piknik ebéd…).
Hozzávalók:
- 2,5 kiló marhalábszár (apróra vágva, kérjük meg a hentest!)
- 1 kiló paradicsom
- 3 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 vörösbab konzerv
- 2 baby répa konzerv
- só
- bors
- 1 ek kakukkfű
- jó minőségű ketchup (Heinz)
- Worcestershire-szósz (fél üveg)
- olaj vagy zsír
- 1-2 üveg shiraz
Elkészítés:
Kevés zsíradékon pároljuk üvegesre a hagymát, dobjuk bele a fokhagymát, a kakukkfüvet, majd a húst; sózzuk, borsozzuk és addig főzzük, amíg levet nem ereszt és a hús be nem barnul.
Ezután dobjuk mellé a gerezdekre vágott paradicsomot, hagyjuk főzni, egészen addig, amíg a paradicsomok el nem kezdenek szétesni. Ekkor öntsünk rá annyi bort, hogy az egészer ellepje, mehet bele a Worcestershire-szósz is, majd egy jó 3-3,5 órán keresztül főzzük, amíg a hús meg nem puhul.
Ha a bor kezd elfőni, akkor nyugodtan öntsünk utána egy kevés vizet. Főzés közben is kóstoljuk, ha kell fűszerezzük még.
A vége előtt 10 perccel tegyük bele a leszűrt babot és baby répát és nyomjunk bele 2-3 evőkanál ketchupot.
Igen, ketchup. És zseniális lesz tőle!