Nagy Sándor: Hódítás...a konyhában

2013. november 07.

Egy klasszikus úriember

Bangers_lunch_wide2 (1 of 1).jpg

Bangers_lunch_pub1 (1 of 1).jpg

Az angoloknak, skótoknak és íreknek olyan a kolbász, mint a magyaroknak a...kolbász. Semmi különbség nincs.

"Kolbászos Nemzet"

Amikor ezen országok gasztronómiai hasonlóságait vesszük górcső alá, akkor talán ez a legelső dolog, ami az embrnek szemet szúr. Más kultúra, más ízek, itt-ott más feldolgozás/elkészítés, de a vége ugyanaz.
Kolbász.

Nem tudom, hogy születette-e valaha a magyarországi kolbászfogyasztásról ilyen összefoglaló, de nézzük a brit tényeket:

  • A britek az idei évben (csak júliusig, az első félévben) 188,270 tonna kolbászt ettek meg és  £737.3 millió fontot hagytak a pénztáraknál.
  • A brit háztartások 87%-a vásárol kolbászt - 45%-nál minden hónapban van legalább egy kolbászos étel.
  • Naponta 3.7 millió adag olyan étel készül a háztartásokban, amiben van kolbász
  • 1.4 milliárd adag kolbászos kaját esznek meg évente. Brutális szám!
  •  Ennek 66%-a általban vacsora, 18% a reggeli, 14% az ebéd és 2% amit csak úgy elnassolnak :)
  •  A brit kolbászok 90%-a sertésből készül.
  •  Kétszer annyi kolbászos kaját adnak a vendéglátóhelyek, mint hamburgert vagy más grill ételeket

November 4.-10.-ig tartják Nagy-Britanniában a 'Nagy Nemzeti Brit Kolbász Hetet', így a következő pár napban én is belecsapok a (kolbászos) lecsóba és angol/skót/ír kolbászos receptekkel bombázlak majd benneteket!

A kolbászokról itt találtok egy gyűjtést, két angol kolbász receptemet pedig erre keressétek, de ha időt és energiát szeretnétek spórolni, akkor inkább vásároljatok be belőle!
És hogy hol lehet kapni itthon, jó minőségű angol/ír/skót kolbászt?
Amióta hazaköltöztem több helyen is kerestem. Boltokban sajnos nincs - a METROban is csak ritkán. Egészen véletlenül ismerkedtem össze Daviddel, aki a Wilkinson Sausage tulajdonosa. Kilenc éve él Magyarországon és ma már több budapesti (és vidéki) szállodának, étteremnek is a kolbász-beszállítója, de saját webshopján keresztül bárki megveheti akár otthonra is.

És hogy milyen a 'Wilkinson Kolbász'? Zseniális! Igen, ez itt a reklám helye. Hiszen annyira örülök neki, hogy ilyen minőségben, ilyen kolbász végre elérhető itthon is (egy olyan embertől, aki ért hozzá, hiszen hentes családból származik), éppen ezért  szeretném ha ti is kipróbálnátok, ha ennétek minél többet és vinnétek hírét, hogy milyen jó az angol kolbász! Mert tényleg az.

A most következő recept egy klasszikus: 'Bangers and Mash' (bangers=kolbász, mash=krumplipüré). Igazi pub-food, teljesen hagyományos hozzávalókkal. Csak jól kell elkészíteni. Zabálni fogjátok!

Hozzávalók (fejenként)

  • lányoknak: 1 szál kolbász
  • fiúknak: 2 szál kolbász

1 fej lilahagyma, borsó vagy zsenge bab, krumpli, cheddar vagy parmezán, angol mustár, gravy, Worchestershire-szósz, olívaolaj, só-bors, 1 nagy alma

Kezdjük a gravyvel, mert ezt a legmacerásabb elkészíteni.

Rengeteg gravy recept van a neten - hogy melyiket érdemes használni, azt mindenki döntse el a saját szájíze szerint. Nagyban megkönnyítáné a helyzetet, ha itthon is lehetne kapni gravy granulátumot, amivel lényegében 5 perc alatt tudunk gravy alapot csinálni, de mivel itthon nem lehet kapni, ezért marad a jól bevált módszer.
Én Jamie (Oliver) karácsonyi gravy receptjét favorizálom. Ennél finomabbat még nem sikerült összehoznom: igazán ütős, erős gravy, amit ha lefagyasztunk kis zacskókba, akkor mindig lesz kéznél, ha éppen úgy hozza a sors.
Le is lehet egyszerűsíteni a gravy elkészítését: szűrjük le a megmaradt csirkehúslevest és néhány decit sűrítsünk be liszttel majd öntsünk bele egy kevés worchestershire-szószt is. Természetesen ez közel sem lesz olyan ízletes, de ha nincs időnk (vagy éppen nincs előre elkészített gravy a fagyóban), akkor megteszi.

Egy serpenyőben süssük meg a kolbászokat. Amíg a kolbászok sülnek, főzzük puhára a krumplit (ne felejtsük el megsózni), szűrjük le, öntsünk bele egy kevés tejet, mehet bele egy ek vaj, két kávéskanál angol mustár (ha nincs akkor helyettesítsük csípős dijonival - lehet magos is) és reszeljünk bele jó sok parmezánt vagy cheddar sajtot. Alaposan törjük össze az egészet, keverjük simára.

A borsóból és babból  - ha nincs szezon - nyugodtan használjunk konzervet vagy mirelitet. Szezonban  pedig nyugodtan hasznájunk akár spárgát is!

Pároljuk puhára a zöldségeket.

Vágjunk karikára egy lilahagymát és kevés olívaolajon pároljuk üvegesre és fröcsköljük meg egy nagyon kevés worchestershire-szósszal. A kész hagyma egy részét nyugodtan keverjük össze a gravyvel.

A hagymás serpenyőbe dobáljunk alma gerezdeket (héjastól), sózzuk, borsozzuk és csak éppen süssük meg őket.

A kolbászok időközben elkészültek. A krumplit pakoljuk  egy tányérra, rakjuk rá a zöldséget, erre mehet a kolbász, a kolbász tetejére a hagyma, majd az egészet öntsük le a szuper mártásunkkal, a tányér szélére pedig pakoljuk oda az almát is.

A mártást nyugodtan tegyük ki egy kiöntőbe: az én tapasztalatom az, hogy bármennyit csinál az ember, mindig ez fogy el a leghamarabb. 

Aki kellően elvetemült, kanalazzon még rá egy kis angol mustárt is...

Egy klasszikus úriember
tovább olvasom ->

Címkék: kolbász gravy UK Brit Ebéd Vacsora

süti beállítások módosítása