Nagy Sándor: Hódítás...a konyhában

2014. március 17.

Szent Patrik: írek, medvehagyma, kenyér

mhík5 (1 of 1).jpg

Míg nálunk csak úgy 2-3 éve gyűrűzött be a medvehagyma-láz, addig az íreknél már jó ideje vágják mi a stájsz medvehagyma ügyben (ami nem is csoda: úgy nő náluk mindenhol, mint a parlagfű) és használják is, rendszeresen, ráadásul néha igazán meglepő módon.
Szent Patrik napjának tiszteletére - amellett, hogy legurítottam egy jó pint Guinnesst - megsütöttem az írek kedvenc medvehagymás kenyerét. Gondoltam egy hétköznap reggelen mi lehet jobb, mint a házilag sütött kenyér? 
Egyszerű, könnyű, tényleg pillanatok alatt kész és teljesen amatőrként is garantált a sikerélmény!

Amire szükségünk lesz:

  • 300 g búza finomlisz
  • 200 g rozsliszt
  • 3 dl kefír (vagy író)
  • 1 kávéskanál méz
  • 1 púpos kávéskanálnyi szódabikarbóna
  • 1 tojás
  • 1 csomó medvehagyma
  • csipetnyi só

mhík3 (1 of 1).jpg

Elkészítés: Először is melegítsük elő a sütőt 200 C-ra.
Ezután egy nagy tálban keverjük össze a két lisztet és adjuk hozzá a szódabikarbónát. A finomliszt azért kell, hogy picit fellágyítsa a rozslisztet. Egy külön edényben keverjük el a tojást a kefírben (vagy az íróban), adjuk hozzá a mézet és egy csipetnyi sót. Az írek  - a mindenféle zöld dolgaikon kívül - egyébként is szeretnek tejterméket tenni bármibe, amit sütni kell. A kefírtől valami egészen más ízt fog kapni a kenyerünk: képzeljétek el, ahogy a még meleg kefíres kenyér a szátokban roppan a hidegen rákent vajjal vagy sajtkrémmel...

Szóval...aprítsuk fel a hagymát és adjuk a liszthez, majd az egészet jól keverjük össze a kezünkkel. Formázzunk kis mélyedést a lisztbe és öntsük bele a kefírt. A kezünkkel gyúrjuk össze, amíg egybe nem áll, majd kilisztezett nyújtódeszkán gyúrjuk tovább, egészen addig, amíg már nem ragad a kezünkhöz a tészta. Ha kell, lisztezzük még picit. Ha kész vagyunk, formázzunk belőle cipót, rakjuk egy kilisztezett tepsibe és az előmelegített sütőben 35-40 percig süssük.

Hogy ehhez megy-e a sör? Persze...Szent Patrik napján mindenhez megy a sör!!!

mhík_alpha3 (1 of 1).jpg

 

 

 

Szent Patrik: írek, medvehagyma, kenyér
tovább olvasom ->

Címkék: ír kenyér medvehagyma

süti beállítások módosítása