Nagy Sándor: Hódítás...a konyhában

2014. április 08.

Kolbász és hurkaburger

kolbászburger (1 of 1).jpg

A kolbász nem unalmas!

Én idén nyáron biztos sokszor fogok kolbász-és hurkaburgert készíteni, nem csak azért mert finom, hanem mert tényleg nem kell hozzá semmi különleges: csak hurka és kolbász.

Hozzávalók:

  • angol fehér kolbász - vagy - paprikás (bármilyen)) - vagy - hurka (májas/véres) - vagy bármilyen más friss, töltött kolbász, amiből 'kinyerhetjük' a húst
  • buci (én a ciabattát javasolnám ehhez)
  • rukkola
  • csípős mustár (jó ha angol)
  • újhagyma
  • worcestershire-szósz
  • kevés olívaolaj
  • extra: 2 fej vöröshagyma és 2 kávéskanálnyi barna cukor a karamellizált hagymához

Elkészítés: A kolbászból (vagy a hurkából) szedjük ki a húst. Egyszerűen nyomjuk ki a bélből, tegyük egy tányérba, fröcsköljük meg egy kevés worcestershire szósszal, majd jól gyúrjuk egybe. Ha egy szál kolbászunk (hurkánk) 10-15 dkg, akkor ezt vegyük alapul a hamburgerhús gyúrásánál is. Én 20 dkg-os húsokat szeretem, ezért két kolbászt gyúrok egybe. A worcestershire-szósz ad egy extra löketet a már egyébként is befűszerezett és 'betöltött' húsnak, így a végeredmény még finomabb lesz!
Készítsük el a tetszőleges súlyú húsgolyókat, két tenyerünk között pedig nyomjuk a számunkra megfelelő vastagságúra.
Egy felhevített serpenyőben, közepesen magas fokozaton (lángon), egy kevés olívaolajon süssük a hús mindkét oldalát 5-5 percig.
Pirítsunk meg egy félbevágott bucit, kenjük be az alsó felét csípős mustárral, rakjunk rá rukkolát, amire aztán mehet a hús.
A tetejére pakoljunk egy kis csípős mustárt és apróra vágott friss újhagymát.

Ha egy kis édeskés ízt is szeretnénk a csípős mellé, akkor kevés olívaolajon süssük meg a hagymát, majd adjunk hozzá két kávéskanálnyi cukrot és közepes lángon, sűrűn kevergetve hagyjuk hogy karamellizálódjon. Ez aztán ugyanúgy mehet a hús tetejére.

A fehér angol kolbász mellett ez a burger tökéletesen működik véreshurkával, de akár a hagyományos paprikás kolbásszal is.
(Nálam a véreshurka+karamellizált hagyma kombó nyerte a meccset! :) )

 

kolbászburger_back2 (1 of 1).jpg

kolbászburger_back (1 of 1).jpg

Kolbász és hurkaburger
tovább olvasom ->

Címkék: kolbász hurka kolbászburger streetfood

süti beállítások módosítása