Nagy Sándor: Hódítás...a konyhában

2014. december 16.

Telefon + breffo = blogvideók szimplán

home-left-right-image-2_grande_1024x1024.png

Főzésnél - leginkább, amikor egyedül főztem - mindig az volt a legnagyobb problémám, hogy nem tudom normálisan felvenni (még telefonnal sem) a dolgokat.
A lábammal mégsem foghatom a fakanalat, kezekből is csak kettőt adott a jóisten: így tényleg elég nehéz ha közben fókuszt kell állítgatni, kavarni a kaját, vagy a ‘kamerával’ svenkelni.
Amikor kijött az instagramnak a hyperlapse alkalmazása (nem is olyan rég), mindenki egyszerre cuppant rá a timelaps videókra. Pedig ezzel nem csak ezt lehet csinálni. Az alkalmazás (és a telefon is) elég jól stabilizálja a képet és ha beszerzünk hozzá még egy ‘állványt’ is, kézbefogva, akár séta közben is elég menő videókat tudunk készíteni.

Körbenéztem a piacon és a BREFFO mini telefon álvány(pók?) tűnt a legjobb választásnak: pici, olcsó, ha nem fix telefon állványként (a tűzhely mellett), akkor kézbefogva is tökéletesen működik.
Pont jó.
Tökéletes arra, amire kell: mégpedig a telefonunk rögzítésére különböző élethelyzetekhez. Rakhatjuk asztalra, biciklire, autóba, vagy rátekerhetjük a ruhaszárítóra is. Mivel hajlékony a kicsike, ezért oda pakoljuk fel, ahova akarjuk. Én minden ilyen kis kütyünek tudok örülni, ebből kapásból kettőt szereztem be (ha az egyikkel történne valami): ennyivel meglephettem magam, így karácsony előtt! :)

A menet: Húzzátok fel a telefonra a breffo állványt, de úgy hogy alul hagyjatok neki egy fogantyút
Töltsétek le a hyperlapse alkalmazást iPhone-ra vagy Androidra. és készítsetek vele - akár sétálva - timelapse videót. Figyeljetek oda, hogy kamera forgatásnál és séta közben is is minél kevesebb legyen a kilengés. Húzzátok le a sebességet 1X-es fokozatba. És mentsétek el a hyperlapse videót.

Lényegében ilyenkor az történik, hogy a felvett, majd felgyorsított anyagot lassítja vissza az alkalmazás, így az egésznek olyan hatása lesz, mintha egy steadycam-el vettétek volna fel az egészet! Ráadásul az alkalmazás is elég jól stabilizálja a képet: nem ugrál, nem remeg.
Sokkal látványosabb, ha olyan kameramozgást követtek, mint a nagy mozifilmekben bevett szokás (sétáló ember mögött haladva, fix tárgyra ráforduló kamera hátulról, fix objektumot körbekerülő kameramozgás, stb - majd erről is lesz még egy videó) Ezután már csak össze kell vágni és kész.
Hogy szemléltessem is, íme egy gyors (de nem túl látványos) anyag.

Good luck!  

Test shoot from aleksander on Vimeo.

Telefon + breffo = blogvideók szimplán
tovább olvasom ->

Címkék: teszt video

süti beállítások módosítása